Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nedostatek parkovacích míst řeší řidiči nedovoleným stáním na chodníku

Jedním z nejproblematičtějších míst v Karlových Varech je Sokolovská ulice, kde dochází k výrazným dopravním komplikacím v souvislosti s provozem poboček internetových prodejců. Od listopadu loňského roku zde městská policie řešila desítky přestupků.

„Zákazníci parkují na chodnících, na vjezdech do okolních nemovitostí nebo zastavují v jízdních pruzích. Rovněž samotné zásobování provozoven probíhá často z chodníku. Chování motoristů je předmětem opakovaných stížností obyvatel, vlastníků nemovitostí i podnikatelů z této lokality,“ popisuje situaci radní Karlových Varů pro dopravu Martin Dušek (ANO).

Parkující automobil na chodníku je problémem hned z několika důvodů. Při jeho vjezdu na chodník dochází k ohrožení chodců. Výjezdy takto zaparkovaných vozidel komplikují již tak silný provoz ve čtvrti Rybáře a v neposlední řadě dochází opakovanými nájezdy a výjezdy k poškozování dlažby na chodnících, která má pouze nízkou zatížitelnost.

„Město proto nechalo naistalovat na chodník betonové květináče, které tvoří přirozený předěl a mají zamezit vjezdu automobilů na chodník,“ popisuje jedno z opatření Helena Kyselá, mluvčí karlovarského magistrátu.

V příštích dnech se navíc vedení krajského města obrátí na zástupce internetových prodejců s výzvou, aby zajistili zásobování prodejen výhradně z míst mimo chodník a vyzvali své zákazníky k parkování pouze na místech k tomu určených.

 „Bylo by vhodné, aby zákazníci byli před vyzvednutím zboží upozorněni na omezené možnosti parkování a vyzváni k využívání parkovišť v širším okolí obchodů. Provozovatelé by také mohli zvážit instalaci výdejních boxů na jiném, z pohledu dopravní obslužnosti komfortnějším místě,“ pokračuje Martin Dušek a dodává: „Samozřejmě vnímáme, že za stávající situace je nákup na internetu téměř jedinou možností, jak pořídit určitý sortiment zboží, ale nemůžeme přehlížet masivní porušování předpisů a nebezpečí pro chodce i motoristy, které z parkování na chodnících plyne.“

Situaci nepomohlo vyřešit ani vyhrazení několika parkovacích míst pro krátkodobé stání. Ta jsou v blízkosti prodejen na dobu 30 minut, ale jejich kapacita nestačí. „Další navyšování kapacity možné není, protože by se tak dělo na úkor obyvatel Sokolovské ulice,“ dodává mluvčí magistrátu.

Situaci na Sokolovské ulici monitoruje městská policie, která se vedle nedovoleného stání na chodnících zaměřuje i na kontroly dodržování časově omezeného parkování. Řidiči by tak měli opravdu dodržovat předpisy, neboť se jim může internetový nákup prodražit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mmkv

Štítky parkování, doprava, zákaz stání, Karlovy Vary, e-shopy, chodník, Martin Dušek, Hranice V-Rybáře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek parkovacích míst řeší řidiči nedovoleným stáním na chodníku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.