Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladík nezvládl jízdu po zasněžené silnici a srazil se s protijedoucím vozem

Devatenáctiletý řidič dostal na silnici nedaleko Toužimi smyk a srazil se s druhým projíždějícím autem. V něm utrpěla zranění spolujezdkyně, kterou museli převézt záchranáři do nemocnice. Policisté proto apelují na motoristy, aby nepodceňovali zimní podmínky na komunikacích a před jízdou si vůz dobře zkontrolovali, nezáleží totiž jen na správných pneumatikách.

Mladý řidič ve voze značky Škoda havaroval kousek před obcí Kojšovice, podle všeho nepřizpůsobil rychlost jízdy zasněžené vozovce a dostal smyk, naneštěstí jel v protisměru další vůz (Opel), kterému se už nedokázal vyhnout.

„Při dopravní nehodě došlo ke zranění spolujezdkyně řidiče vozidla Opel, která byla následně převezena Zdravotnickou záchrannou službou k ošetření do nemocnice. Po příjezdu policistů byl u obou řidičů vyloučen alkohol provedenou orientační dechovou zkouškou,“ dodala k případu policejní mluvčí Eva Valtová.

V České republice platí povinnost používat zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane.  V případě, že je na začátku silničního úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava“, platí povinnost jet na zimních pneumatikách vždy, bez ohledu na roční období, stav povrchu vozovky a panující počasí.

Zimní období je pro jízdu velmi náročné, ať už se to týká techniky nebo řidičských dovedností. Neustále se měnící počasí vytváří na silnicích řadu nebezpečných nástrah, jen loni v důsledku sněhu a náledí havarovalo přes čtyři tisíce řidičů. Mnoho z nich také zapomíná, že výběr vhodných pneumatik není všechno.

„Důležité je očistit skla tak, aby měl řidič do všech směrů neomezený výhled z vozidla, očistit světla a odstranit z karoserie kusy sněhu a ledu, které by se mohly uvolnit a ohrozit jiné řidiče,“ říká Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy. V zimním období by také řidiči měli obzvlášť dbát na dodržení bezpečného odstupu a vyjíždět jen se zkontrolovanými světlomety.

Jízdní podmínky nejvíce ovlivníte nasazením vhodných a kvalitních pneumatik. Při rychlosti 50 km/h je brzdná dráha letních gum zhruba o osm metrů delší než při použití zimních. Při náledí je tento rozdíl ještě vyšší. Aby plnila svoji funkci, jak má, musí mít potřebný dezén, jeho hloubka by měla být minimálně čtyři milimetry. U některých výrobků najdete také takzvané indikátory opotřebení, ty jsou označené zkratkou TWI.

Ze statistik vyplývá, že mnoho řidičů používá zimní pneumatiky celoročně, jedná se zhruba o 30 procent motoristů.„Velmi často dochází k takzvanému dojíždění ´pneumatik´, kdy pneumatika odpovídá požadavkům na hloubku hlavní dezénové drážky pro letní měsíce,“ uvádí ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič.

V roce 2019 bylo v důsledku vlivu námrazy, sněhu a náledí evidováno celkem 4085 nehod. Usmrceno při nich bylo 11 lidí, s těžkým zraněním vyvázlo 51 osob a více než 1000 jich bylo při těchto nehodách zraněno lehce.

BESIP doporučuje:

  • Při jízdě v zimě dbejte mnohem vyšší opatrnosti, uvědomte si své schopnosti a meze
  • Vyvarujte se prudkému brzdění, změně směru a akcelerace
  • Dodržujte větší odstup za vozidlem před vámi, brzděte pozvolně
  • Před vjezdem do zatáčky přibrzděte s předstihem, kdy vozidlo ještě jede přímo. Zatáčku projíždějte plynule. Nebrzděte v zatáčce! 
  • V zimě používejte výhradně kvalitní zimní pneumatiky s hloubkou dezénu větší než 4 mm
  • Pravidelně kontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách i hloubku dezénu. Optimálně 1x za 2 týdny, minimálně 1x za měsíc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky krimi, doprava, nehoda, sníh, prevence, BESIP, policie, silnice, pneumatika, úraz, Opel, Toužim, Česko, Kojšovice, Ministerstvo dopravy České republiky, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík nezvládl jízdu po zasněžené silnici a srazil se s protijedoucím vozem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.