Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Muž reagoval na SMS zprávu o údajném dopravním přestupku, přišel o stovky tisíc

Podvodníci mají nový trik, jak získávají ze svých obětí přístupy do internetového bankovnictví. Rozesílají SMS zprávy, které se tváří, že přišly z úřadu a informují o dopravním přestupku. V textu nechybí ani odkaz, kde je možné sankci uhradit. Na ten klikl i starší muž ze Sokolovska a přišel o bezmála 650 tisíc korun.

Vše začalo SMS zprávou o dopravním přestupku, kterého se měl dopustit pětašedesátiletý muž z jedné menší obce poblíž Kynšperku nad Ohří. Dotyčný naneštěstí postupoval dle návodu ve zprávě, tedy rozkliknul odkaz a následně vyplnil formulář.

„Poté ho telefonicky kontaktoval falešný bankéř, který mu sdělil, že se mu někdo pokusil manipulovat s bankovním účtem, zároveň ho vyzval, ať si z bezpečnostních důvodů založí bezpečnostní klíč, s jehož založením a nastavení mu pomůže. Pětašedesátiletý muž falešnému bankéři sdělil přihlašovací údaje k bankovnímu účtu, a to včetně hesla,“ popsal policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Posléze z jeho účtu odešlo několik plateb. Celkem přišel o téměř 650 tisíc korun. Případem se nadále zabývají kriminalisté. Pokud se podaří pachatele dopadnout, může skončit až na osm let ve vězení.

Policisté zároveň zdůrazňují, že nikdy výzvy k zaplacení pokuty za přestupek nerozesílají textovými zprávami, e- mailem, ani přestupce nekontaktují telefonicky s výzvou k úhradě. „Buďte obezřetní a neprodleně ukončete telefonát z neznámého čísla s podobným scénářem! Neklikejte na zprávy s výzvami k zaplacení, přesměrovaly by vás na falešné stránky podvodníků, pomocí kterých by mohli získat přihlašovací údaje k vašemu internetovému bankovnictví,“ varuje Kopřiva.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, online podvod, sms podvod, podovodná sms, údajný dopravní přestupek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž reagoval na SMS zprávu o údajném dopravním přestupku, přišel o stovky tisíc  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.