Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hackeři napadli městský úřad v Ostrově, požadují výkupné

Rozsáhlý kybernetický útok paralyzoval chod městského úřadu v Ostrově na Karlovarsku. Systémy úřadu útoku čelily v noci na úterý. Podle místostarosty Jiřího Netrha útočníci data úřadu zašifrovali a za jejich odblokování požadují výkupné. O jakou částku se jedná, místostarosta na doporučení policie nespecifikoval, uvádí MF Dnes v regionální příloze. Kvůli útoku město odložilo jednání zastupitelstva, konání krajských voleb příští týden ale podle Netrha ohroženo není.

Můžeme potvrdit, že kriminalisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje se tímto případem usilovně zabývají. Až budeme moci k případu zveřejnit další informace, učiníme tak,“ potvrdil ve čtvrtek policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Na odstranění problémů intenzivně spolupracujeme s externí společností a Policií ČR. Vzhledem k závažnosti incidentu nejsme schopni přesně určit, kdy budou všechny systémy plně funkční,“ informuje radnice občany na oficiálních webových stránkách. Podle místostarosty by obnova systémů měla trvat několik dní. „Specialisté z externí společnosti to předběžně odhadují na počátek příštího týdne. Po víkendu by tedy většina systémů měla být v pořádku,“ upřesnil.

Kvůli útoku město odložilo jednání zastupitelstva původně plánované na 18. září. Uskuteční se o týden později v náhradním termínu 25. září. Konání krajských voleb podle Netrha ohroženo není, protože tato agenda běží na oddělené síti, která nebyla útokem postižena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kyberútok, útok na úřad, Ostrov na Karlovarsku, výkupné, vydírání, ochromení úřadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hackeři napadli městský úřad v Ostrově, požadují výkupné  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.