Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Greenpeace ČR má několik výhrad k návrhu na vyhlášení CHKO Krušné hory

Ekologická organizace Greenpeace ČR má několik výhrad k návrhu ministerstva životního prostředí na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Podle ekologů některá území, na nichž se vyskytuje vzácná příroda, nejsou do návrhu zahrnuty. Další území, kde jsou vzácné bučiny, nejsou zařazeny do prvních zón možné CHKO, kde je příroda ponechána přirozenému vývoji. Jako problém vnímají i to, že vyhlášení je naplánováno až na rok 2026, neboť do té doby mohou některé zásahy poškodit tamní přírodu už nyní. Organizace o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Své připomínky Greenpeace ČR zašle ministerstvu v následujících dnech. Bude v nich apelovat na to, aby se ochrana vzácné přírody v Krušných horách ještě zlepšila a aby byla CHKO vyhlášena o rok dříve.

„Nezačlenění některých oblastí se vzácnou přírodou do vznikající CHKO Krušné hory se dá ospravedlnit jen v případě, že se díky tomu CHKO vyhlásí rychleji. Následně pak může nově vzniklá Správa CHKO začít dlouhodobou a detailní diskusi s místními samosprávami, které mají k začlenění svého katastrálního území do CHKO výhrady či z něho mají obavy, o tom, jaké území a za jakých podmínek je možné ještě do CHKO přidat. Nedává ale žádný smysl ustoupit jakékoli kritice a nastavit termín vyhlášení CHKO až na rok 2026," uvedl mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Boží Dar žádá o zastavení procesu vyhlášení CHKO Krušné hory

Město Boží Dar na Karlovarsku v otevřeném dopise vyzvalo k zastavení procesu vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Podle vedení města je třeba znovu jednat s obyvateli a samosprávami, a to na rovném principu. Starosta Božího Daru...

 

Podle organizace nejvíce zjevný nedostatek nově vyhlašované CHKO už v minulosti čelil kritice. Ministerstvo ustoupilo místnímu skiareálu a některým místním obcím, které nechtěly v CHKO být, a ve finálním návrhu tak chybí i místa se vzácnou přírodou, které by měly být do CHKO zařazeny, například okolí Klínovce, nejvyšší hory Krušných hor.

Mimo nezahrnutí některé oblasti do první zóny, návrh CHKO také ignoruje vyhlášené ptačí oblasti podle Natury 2000 včetně cenných ploch pro tetřívka obecného. Ekologům vadí to, že návrh nezajišťuje dostatečnou ochranu evropsky významných lokalit jako Krušnohorské plató ve třetí zóně a lokalita Rudné ve čtvrté zóně. Tam lze téměř bez omezení hospodařit.

Větší míru ochrany by si podle Greenpeace zasloužily i další oblasti, například bývalý vojenský prostor Tisá, oblast někdejší obce Rýžovna, okolí obce Český Jiřetín, okolí obce Loučná, okolí vodní nádrže Přísečnice či horního toku potoka Slatina. Nedostatečná je také ochrana bučin v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří, které jsou podle Greenpeace ČR unikátní pro své stáří i rozlohu.

Podle ekologů je nyní také nutné zajistit, aby ještě před vyhlášením CHKO nebyly povolovány záměry, které mohou tamní vzácnou přírodu nevratně poškodit. Například Lesy ČR nyní usilují o pokácení více než 15 000 stromů v lokalitách kolem Litvínova či Oseka, kde se nachází staré porosty. Téměř 7000 z nich jim už Krajský úřad Ústeckého kraje podle vyjádření firmy povolil pokácet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krušné hory, CHKO Krušné hory, Greenpeace, Boží Dar, ekologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Greenpeace ČR má několik výhrad k návrhu na vyhlášení CHKO Krušné hory  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.