Počasí dnes32 °C, zítra24 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

Karlovarský kraj rozdělil už téměř tři miliony lékařům, aby neodcházeli do důchodu

Karlovarský kraj už rozdělil téměř tři miliony korun mezi lékaře primární péče, aby neodcházeli do důchodu. Ačkoli hejtmanství zahájilo před několika lety kampaň, díky níž chce pomocí velkorysých stipendií získat nové lékaře do kraje, potřebuje, aby lékaři v důchodovém věku zůstali v práci, než jejich nástupci dokončí studia.

„Když jsme program v tomto roce vyhlašovali, alokovali jsme částku 3,5 milionu korun. V té první vlně žádostí jsme přispěli už 2,5 milionem korun, ale protože ještě nějaké peníze zůstaly, tak i nadále přijímáme žádosti od doktorů - seniorů, kterým je více než 65 let, o příspěvek. Rada teď schvalovala dalších pět žádostí, protože jedna žádost byla vzatá zpět. Takže jsme rozdělili dalších 250 000 korun," řekl náměstek hejtmana Karel Jakobec (ODS).

Karlovarský kraj se podobně jako další regiony mimo velká centra potýká dlouhodobě s nedostatkem lékařů. Navíc řada lékařů oborů všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost nebo pediatrie a zubní lékařství je ale v seniorním věku a mohli by odejít do důchodu. Příspěvkem 50 000 korun na rok je kraj chce motivovat, aby svou praxi prodloužili.

Z celkového počtu 127 lékařů - praktiků je nyní v kraji 51,2 procenta ve věku nad 60 let a 34,7 procenta je ve věku nad 65 let. Ještě vyšší je věkový průměr u dětských lékařů, kde je ve věku nad 65 let 43,9 procenta lékařů. V zubním lékařství je ve věku nad 65 let 36 procent lékařů.

Finanční dotace Karlovarského kraje umožní příjemcům například zaplatit část úvazku administrativního pracovníka, který jim pomůže zvládnout administrativu spojenou s provozováním ordinace.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nedostatek lékařů, náborový příspěvek, příspěvek pro lékaře, Karlovarský kraj, odchody do důchodu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj rozdělil už téměř tři miliony lékařům, aby neodcházeli do důchodu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.