Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. července 2024  |  Svátek má Viktor
Bez reklam

Sokolovská uhelná nechává za 100 milionů opravit 60 let starou parní turbínu v Elektrárně Tisová

Sokolovská uhelná nechává opravit 60 let starou parní turbínu v Elektrárně Tisová na Sokolovsku. Vedení elektrárny chce tímto krokem zajistit další bezpečný a bezproblémový provoz zařízení, které mimo jiné zásobuje teplem část Sokolovska. Opravu má na starosti společnost Doosan Škoda Power, která je výrobcem turbíny. Odhadované náklady na opravu jsou přes 100 milionů korun.

Poslední rozšířená generální oprava turbíny se uskutečnila roce 2011. Práce na nynější opravě začaly v červnu letošního roku. Turbína je kvůli pracím v odstávce, nejprve je nutné demontovat všechny díly, které čeká oprava či výměna. „Některé bude nutné přepravit do výrobního závodu v Plzni. Důležité je i provedení garančního měření před a po opravě turbíny, které nám prokáže, zda zhotovitel provedl opravu v požadované kvalitě a v souladu s programem zabezpečení jakosti. Nedílnou součástí dodávky jsou také revizní zprávy a technická dokumentace opravy. Přifázování turbogenerátoru a uvedení do provozu by mělo nastat na konci září. Samotné předání díla je v plánu na 15. října,“ uvedl předseda představenstva Elektrárny Tisová a místopředseda představenstva Sokolovské uhelné Marcel Friml. Oprava by měla zajistit prodloužení životnosti turbíny na dalších deset let.

Sokolovská uhelná a SUAS GROUP uvedly, že se snaží nadále zajistit bezpečné a dostupné dodávky tepla pro obyvatele regionu, a to přes sílící trend dekarbonizace teplárenství a významné zhoršování ekonomických podmínek pro provoz zařízení, jež kombinovaně vyrábějí elektřinu a teplo. „Máme před sebou přechodné období let 2025–2030, než bude stávající kombinovaná výroba elektřiny a tepla prostřednictvím uhelných zdrojů nahrazena novými zdroji s co nejmenším cenovým dopadem na koncového zákazníka. Do té doby ovšem musíme z důvodu bezpečnosti a stabilních dodávek udržet v chodu stávající zařízení, mimo jiné i opravou turbíny bloku ETI 2, a zároveň investovat do vybudování nových zdrojů. I to je důvod, proč otevíráme jednání zaměřená na přechodnou provozní podporu stávajících zdrojů ze strany státu. Podpora by významně pomohla omezit ztráty a růst cen tepla a pozitivně by ovlivnila udržitelnost cenově dostupných a stabilních dodávek pro dané období,“ dodal předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP Pavel Tomek.

Elektrárna Tisová byla uvedena do provozu v letech 1958 až 1959 v západní části sokolovské hnědouhelné pánve. Turbína TG6 pak zahájila provoz v roce 1962. Kromě výroby elektrické energie produkuje elektrárna i tepelnou energii pro centralizované zásobování Sokolovska teplem. V režimu kombinované výroby tepla a elektřiny dodává teplo a teplou užitkovou vodu přímo nebo prostřednictvím lokálních distributorů do více než 12 000 domácností. Loni vyrobila Elektrárna Tisová 686 000 megawatthodin (MWh) elektrické energie, dodávka tepla pro centrální zásobování teplem pak činila zhruba 637 000 gigajoulů (GJ).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sokolovská uhelná

Štítky Sokolovská uhelná, Elektrárna Tisová, turbína, parní turbína, Doosan Škoda Power

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná nechává za 100 milionů opravit 60 let starou parní turbínu v Elektrárně Tisová  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.