Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přes 200 psů závodí tento víkend v Nové Roli ve flyballu

Přibližně 200 psů z téměř tří desítek týmů soutěží tento víkend ve sportovní hale v Nové Roli na Karlovarsku ve flyballu. Jde o první mezinárodní halový turnaj v České republice. Flyball je týmový sport, při kterém musí psi na čas překonávat překážky a přinést míček. Na novorolský Indoor Tournament Flyvaryors 2024 přijeli soutěžící z Maďarska či Velké Británie, kde je tato psí soutěž víc rozšířená. V ČR její popularita teprve roste.

„Přihlášeno bylo 30 týmů, jeden se z důvodu zranění pejska na poslední chvíli odhlásil. Stav závodících týmů je tedy 29, což v průměru čítá zhruba 200 psů, kteří tady závodí a vystřídají se během víkendu," řekl kapitán pořadatelského týmu Flyvaryors Radek Motyčka. Do novorolské haly přijely týmy z Velké Británie, Německa, Maďarska a Polska. Podle pořadatele jde o špičkové týmy, z nichž se mnozí zúčastní i nadcházejícího mistrovství světa v Německu.

Při závodech flyballu se utkávají dvě čtyřčlenná družstva štafetovým způsobem. Jejich psi musejí ve své dráze překonat čtyři skokové překážky, chytit míček vystřelený z takzvaného boxu a cestou zpět zdolat překážky podruhé. Psi běhají na ploše o délce 35 metrů a šířce deseti metrů. Povrch musí být ze speciálního protiskluzového materiálu. Oproti agility má tato disciplína výhodu, že pro psovoda není tak náročná, takže se mu mohou věnovat i fyzicky méně disponovaní psovodi.

Výhodou flyballu je otevřenost většině plemen. Nejčastěji se mu věnují border kolie. „Příprava je poměrně náročná, protože flyball je technicky relativně náročný sport. Musí se tam skloubit absolutní rychlost s mrštností, kde se musí rychle otočit na relativně malém boxu a běžet nazpátek a nabrat co největší rychlost," uvedl Motyčka. Tréninky pak mohou trvat i roky.

Zájem o flyball v Česku roste. Je tu zhruba 200 členů, přičemž aktivních týmů je okolo 40. Nejpopulárnější je ve Velké Británii a v Belgii, kde mají podle Motyčky početné týmy na profesionální úrovni. České týmy jsou ale také úspěšné. V Česku má tato psí soutěž více než dvacetiletou historii.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Flyvaryors

Štítky psí závody, Nová Role, flyball

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 200 psů závodí tento víkend v Nové Roli ve flyballu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.