Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Připravovaná stavba domova pro autisty v Ostrově se zřejmě prodraží

Plánovaná stavba domova pro lidi s poruchami autistického spektra v Ostrově na Karlovarsku se zřejmě prodraží. Karlovarský kraj nechal v místě budoucí výstavby udělat průzkumy, které ukázaly na nestabilní podloží. O možnostech výstavby budou krajští radní ještě jednat, řekl novinářům radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

Při provedení sond bylo zjištěno, že je tam nestabilní podloží a je potřeba založit základovou desku zhruba ve třech metrech. Umožnilo nám to variantu buď stavět ten objekt na pilotech anebo vybudovat podzemní podlaží a tam by se přesunulo technické zázemí toho objektu," řekl Pisár.

Domov měl být podle studie původně dvoupodlažní. Odhady nákladů byly 66 milionů korun. Po navýšení by mělo jít o 82 milionů korun. Vedení kraje bude nyní jednat o tom, jestli projekt uskutečnit a za jakých podmínek. V záměru chce pokračovat i z toho důvodu, že má přislíbenou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Mělo by jít o 56 milionů korun, tedy většinu nákladů. Zbytek by měl dát kraj ze svého rozpočtu. Podmínkou dotace je zařízení dostavět do roku 2027.

V objektu by měli najít nový domov lidé s poruchami autistického spektra, kteří dosud žijí v sociálním ústavu Mariánská u Jáchymova. Ústav už je zastaralý, navíc stojí na odlehlém místě mezi rekreačními objekty. Záměrem je přesunout klienty do domácího prostředí blíže k městu, aby nebyli izolovaní. Dlouhodobým plánem Karlovarského kraje je postupná transformace domova v Mariánské. Aktuálně v něm žije asi 130 klientů.

Podobnou transformací už v kraji prošel domov pro lidi se zdravotním postižením PATA u Hazlova. Klienti se během několika let postupně přemisťovali do jednotlivých domků v Aši a Hazlově.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravovaná stavba domova pro autisty v Ostrově se zřejmě prodraží  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.