Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cheb chce změnit legislativu o pyrotechnice, odpaluje se v lesích

Město Cheb i další obce podél česko-německé hranice chtějí prosadit zpřísnění legislativy, která reguluje prodej zábavní pyrotechniky. Zejména němečtí zákazníci si v Česku kupují pyrotechnické výrobky, které jsou za hranicemi zakázané, a odpalují je přímo v blízkosti hranic, často v lesích, kde způsobují požáry. Na nutnosti omezit dostupnost pyrotechniky se shodli v Chebu zástupci samospráv, hasičů, policie i České obchodní inspekce (ČOI).

Pyrotechnika vyšší třídy nebezpečnosti by se podle nich měla prodávat jen v časově ohraničeném období, a to ještě za souhlasu obce. Při prodeji přes e-shopy by bylo nutné osobní převzetí. Na pyrotechniku třídy F4 by měl platit zákaz prodeje, držení a nakládání s výjimkou oprávněných osob. Rozšířit by se měly i kontrolní a sankční kompetence ČOI.

Podle senátora za Chebsko Miroslava Plevného (STAN) by bylo nejefektivnější cestou, kdyby se navrhované změny dostaly do novely zákona o pyrotechnice, která se už několik let připravuje, řekl novinářům. Další možností, ale zdlouhavější, by bylo prosadit změny přes poslanecké návrhy nebo jako zákonodárnou iniciativu krajů. Pro změny ale musí být vůle, zdůraznil Plevný.

Ředitel územního odboru Hasičského záchranné sboru Cheb Jan Doubrava novinářům řekl, že největší problémy působí odpalování pyrotechniky hasičům v době sucha. „Často jsme voláni na místo požáru až ve chvíli, kdy se požár už rozšíří, a v přírodním prostředí se rychle šíří a způsobuje škody," popsal zkušenosti hasičů z příhraničí Doubrava.

Posílení kompetencí ČOI by podle ředitele inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jana Řezáče umožnilo pyrotechniku v obchodech a na stáncích důkladněji kontrolovat a pokutovat v případě, kdy například prodejce nabízí pyrotechniku třídy F4, která by se měla prodávat jen odborníkům. Pokud by se zpřísnění legislativy dostalo i do trestního zákoníku, bylo by možné trestně stíhat osoby, které neoprávněně s takto nebezpečnou pyrotechnikou manipulují nebo ji přechovávají.

Starosta Chebu Jan Vrba (ANO) novinářům řekl, že je s výsledkem jednání spokojen, protože se všichni zainteresovaní shodli na potřebnosti legislativu ohledně pyrotechniky zpřísnit. Následovat ale podle něj budou další jednání, zejména se zákonodárci, poslanci a senátory. Podle Vrby nejde jen o lokální problém Chebu, ale celého příhraničí s Německem a Rakouskem, kde je už nyní legislativa daleko přísnější, a proto obyvatelé sousedních zemí jezdí za koupí a odpalováním do Česka.

Situace u hranic v okolí Chebu je už natolik vyhrocená, že vznikají konflikty mezi místními obyvateli a odpalovači výbušnin, kteří dělají nepořádek a hlavně ruší místní obyvatele i domácí a divoká zvířata.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Německo, správa, trh, kriminalita, pyrotechnika, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb chce změnit legislativu o pyrotechnice, odpaluje se v lesích  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.