Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Správa železnic zahájila rekonstrukci nádraží ve Františkových Lázních

Správa železnic dnes oficiálně zahájila rekonstrukci nádražní budovy ve Františkových Lázních na Chebsku. Stavba za 252 milionů má vrátit původně secesní budově historický vzhled a zároveň modernizovat prostory pro cestující a obsluhu stanice. Práce, které bude provádět sdružení firem Metrostav DIZ a Avers, mají být hotové v květnu příštího roku.

Podle náměstka generálního ředitele Správy železnic pro modernizaci Mojmíra Nejezchleba je oprava budovy jen prvním krokem k modernizaci celé železniční stanice.

„V těsném závěsu bude následovat rekonstrukce staničního zabezpečovacího zařízení, které je dožilé. Je to poměrně jednoduchá jednoletá akce, nebude to mít vliv na veřejnost a do konce roku bude hotova. Ta větší část, která se nyní projektuje, je rekonstrukce celé stanice, a pokud budou finanční zdroje, tak bychom chtěli v roce 2026 začít rekonstruovat celou stanici. Vznikne ostrovní nástupiště i podchod, který bude připraven i na prodloužení na druhou stranu stanice," řekl Nejezchleb.

Dnes zahájená rekonstrukce budovy z roku 1855 bude zahrnovat opravu fasády i střechy včetně historických říms, stavbaři upraví 11 bytů v horní části budovy a zmodernizují odbavovací halu i pokladny. K nádraží se zřídí přístupové chodníky, celý prostor tak bude bezbariérový. Venku pak přibudou cykloboxy a parkovací místa k nabíjení elektrokol.

Město podle starostky Františkových Lázní Lenky Průšové (nez.) na rekonstrukci čekalo dlouhá léta. Je důležitá i z toho pohledu, že do města, které je zapsáno na seznamu UNESCO mezi dalšími evropskými lázeňskými městy, míří mnoho turistů a návštěvníků i po železnici. Navíc rekonstrukce podle projektu má vrátit budově původní vzhled, který do památkově chráněné lokality patří.

Práce na rekonstrukci provoz nádraží nepřeruší. Cestujícím sice částečně znepříjemní pohyb po nádraží, ale celou stavbu to zároveň urychlí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky ČR, železnice, stavby, Františkovy Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic zahájila rekonstrukci nádraží ve Františkových Lázních  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.