Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na heliportu karlovarské nemocnice se díky modernizaci bude přistávat i v noci

Krajská nemocnice v Karlových Varech letos zmodernizuje heliport podle nových legislativních požadavků. Díky úpravám na něm budou moci přistávat vrtulníky i v noci. Dosud byli kriticky ohrožení pacienti v noci transportováni pouze pozemní cestou. Náklady jsou 24 milionů korun. Cílem projektu je zlepšit dostupnost akutní péče, řekl ČTK provozně technický ředitel Martin Čvančara.

Projekt bude financovat vlastník nemocnice, kterým je Karlovarský kraj. V dubnu chce vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele. Náklady se odhadují na 24 milionů korun. Hejtmanství chce požádat o evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Práce by pak měly začít v létě, s dokončením se počítá na podzim.

Provoz heliportu bude po dobu prací omezen. „Bude určitá fáze rekonstrukce heliportu, kde letecká záchranná služba nebude moci přistávat. Chceme to ale snížit na minimum. Máme i alternativní možnosti pro přistání, ať už je to letiště nebo fotbalové hřiště," řekl Čvančara.

Stavební práce budou spočívat v úpravě denního značení heliportu včetně instalace světelných návěstidel, doplnění bezpečnostního zařízení, úpravě směrů pro přistání a vzlety či posílení hasicího systému. Úpravy jsou vyvolány legislativní změnou a jejich realizace je podmínkou pro další bezpečné provozování heliportu pro záchranné složky.

Karlovarský heliport je otevřený od roku 2012, mohli na něm ale přistávat pouze vrtulníky do 3,5 tuny. Větší stroj, jako například armádní vrtulník Sokol, na něm poprvé přistál díky úpravám až o pět let později. Leteckou záchranku pro Karlovarský a Plzeňský kraj zajišťují vojenští záchranáři. Nejbližší stanoviště letecké záchranné služby je na Letišti Plzeň-Líně.

Zlepšit obslužnost v Karlovarském kraji má ale stavba základny letecké záchranné služby, která se chystá na karlovarském letišti. Od poloviny letošního roku by měl v kraji začít zkušební provoz letecké služby, který bude zajišťovat armáda. S plným provozem včetně dokončení stavby základny se počítá v roce 2028 s platností nové státní koncepce letecké záchranné služby.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, nemocnice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na heliportu karlovarské nemocnice se díky modernizaci bude přistávat i v noci  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.