Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sokolov plánuje úpravy hornického domu z evropských dotací

Městský dům kultury v Sokolově čekají velké úpravy vnitřků, střechy i fasády. Vedení města na to chce získat evropské dotace z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), které mají pomoci s přeměnou uhelných regionů. Prvním projektem bude úprava foyer, ze kterého je cílem vytvořit reprezentativní prostor, řekla dnes novinářům sokolovská radní Iva Kalátová (ANO).

„Prvním projektem je úprava foyer, to znamená vstupu do hornického domu. Tam se opraví podlahy, stěny, podhledy, kryty radiátorů či osvětlení, abychom vytvořili reprezentativní prostor charakteristický pro hornický dům," řekla radní. Náklady se odhadují na pět milionů korun. Stavební práce chce radnice stihnout ještě letos před hlavní plesovou sezonou.

Větším projektem pak bude výměna střešní krytiny a některých poškozených trámů. Do některých míst zatéká. Jde o kulturní památku, záměr tedy musí město konzultovat s památkáři. O budoucí podobě střechy budou ještě jednat.

Stavbaři opraví také fasádu, která je místy poničená. Přesné náklady radnice ještě nezná, zřejmě půjde o desítky milionů korun. Vedení města dlouhodobě usiluje rovněž o bezbariérový přístup, který tam dosud chybí. V plánu je vybudovat výtah, o jehož umístění radnice jedná s památkáři.

Radnice chce na projekty hornického domu získat peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace z 39. výzvy, což je obnova území v oblasti veřejných služeb, kultury, sportu a rekreací. Pro Sokolovsko je tam vyčleněno 220 milionů korun. Dotace by měla pokrýt až 80 procent nákladů. Sokolov, kde žije přibližně 23.000 obyvatel, do výzvy přihlásil už několik projektů, například rekonstrukci jednoho z domů na Starém náměstí. Celkem má radnice připravených asi 20 projektů, na které chce získat evropské dotace.

Hornický dům v Sokolově je kulturní památkou a dominantou náměstí Budovatelů. Postaven byl ve 20. letech minulého století podle návrhu prvorepublikového architekta Rudolfa Welse. Generální opravu prodělal v letech 1967 až 1970, dalším výrazným zásahem byla v roce 2006 výměna oken a oprava fasády. Je dějištěm největší akce Sokolova, tedy Dne Horníků, ale i plesů, výstav a dalších kulturních akcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov plánuje úpravy hornického domu z evropských dotací  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.