Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na hradě Loket začne na jaře rekonstrukce střech, provoz památky omezený nebude

Na hradě Loket na Sokolovsku začnou letos na jaře s výměnou střešní krytiny a rekonstrukcí historických krovů. Městská památka má střechy ve velmi špatném stavu, místy do nich zatéká a krovy jsou napadené dřevomorkou. Opravy potrvají přibližně dva roky a budou stát téměř 40 milionů korun. Stavební práce na střeše nenaruší provoz památky, která je otevřená celoročně, řekl starosta Zdeněk Bednář (nez.).

„Bude se provádět rekonstrukce krovů, protože některé trámy jsou zničené dřevokazným hmyzem a houbou. Je zpracovaný projekt, kdy jednotlivé trámy jsou popsány a uvedena nutnost jejich opravy. Některé pozednice jsou zabetonovány, takže jejich stav se ukáže až při realizaci," uvedl Bednář.

Vedení města zvolilo jiný typ střešní krytiny, než je ta dosavadní. Dřevěnou šindel, která je na hraně životnosti, nahradí červené pálené tašky. Ty na hradě podle starosty historicky byly, což dokládá i archeologický průzkum národního památkové ústavu. Pro pálené tašky se radnice rozhodla kvůli jejich dlouhé životnosti, bezpečnosti i údržbě střechy. Po rekonstrukci se tak změní celkový vzhled jedné z nejoblíbenějších památek v kraji.

Na projekt získala radnice dotaci 27,5 milionu korun z programu ITI Karlovy Vary. Stavební práce rozdělila na několik etap. V první části přijdou na řadu střechy, které jsou v nejhorším stavu. Stát to bude 32 milionů korun. Ke konci je v plánu opravit střechy markrabství. Odhadované náklady jsou sedm milionů korun, přičemž radnice bude hledat další dotace.

V souvislosti s výměnou střešní krytiny přijala loni krajská policie trestní oznámení na možný dotační podvod. „Do dnešního dne jsme nedostali od policie žádné vyjádření. My se domníváme, že vše bylo v pořádku tak, jak je to doložené stavebním povolením, národním památkovým ústavem a odborem památkové péče ORP Sokolov," řekl starosta.

Návštěvnická sezona by tak měla být v následujících letech bez omezení. Krovy nejsou v současnosti veřejnosti přístupné. Uvažuje se ale o tom, že bude hrad nějakou dobu obklopený lešením. „Projekt byl udělaný tak, by měl být hrad pod lešením, ale zhotovitel může vybrat jinou metodu, takže to se teprve uvidí," řekla ředitelka hradu Jana Těžká.

Hrad Loket měl loni rekordní návštěvnickou sezonu. Hradní branou prošlo 160 000 lidí, z toho dvě třetiny návštěvníků byly z tuzemska a zbytek cizinci. Řadí se tak mezi nejnavštěvovanější památky Karlovarského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Loket

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Loket

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Loket začne na jaře rekonstrukce střech, provoz památky omezený nebude  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.