Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O karlovarské Alžbětiny lázně má kromě Hiltonu zájem i hotel Pupp

Karlovy Vary připraví záměr prodeje nebo pronájmu Alžbětiných lázní. O převzetí lázeňského zařízení, které je v majetku města, Karlovy Vary zatím jednaly jen s hotelovým řetězcem Hilton. Zájem ale projevil i karlovarský hotel Pupp. Město tak musí zpracovat záměr, do kterého se budou moci přihlásit případně i další zájemci a z nich pak bude vybírat, řekla na jednání zastupitelstva města primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Na přípravě záměru se podle ní zatím pracuje. „Chceme v něm zachovat obě varianty, tedy pronájem i prodej," řekla dnes. Jestli by v případě pronájmu šlo o formu koncesního řízení, zatím neupřesnila. Alžbětiny lázně by potřebovaly investici ve výši více než miliarda korun. Jde o rozsáhlý historický objekt, který patří k největším balneoprovozům v České republice.

Pro nás je priorita to, aby byly zachovány veřejné lázně, aby měla veřejnost pořád přístup do lázní. Dále řešíme také zaměstnance. Alžbětiny lázně mají nyní asi 50 zaměstnanců na plný pracovní poměr. Takže bychom chtěli, aby došlo alespoň k částečnému převodu," uvedla Pfeffer Ferklová. Veškeré úpravy bude podle ní nutné konzultovat s památkáři.

S hotelovým řetězcem Hilton jednalo vedení města od loňského roku. V listopadu pak zástupci řetězce potvrdili, že o vstup do ztrátového lázeňského zařízení má Hilton zájem. Poslední městské lázeňské zařízení v Karlových Varech je dlouhodobě ve ztrátě. Hilton by chtěl v Alžbětiných lázních dobudovat ubytovací zařízení, aby mohly sloužit jako plnohodnotný lázeňský hotel.

Grandhotel Pupp patří mezi nejvýznamnější hotely v Karlových Varech s tradicí od roku 1701. S karlovarskou rodinou Puppů je spjat od roku 1778, kdy se stali Puppovi vlastníky hotelu. Dnes funguje hotel mimo jiné jako jedno z center Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Jsou v něm ubytovaní nejvýznamnější hosté festivalu, ale promítají se v něm i festivalové filmy.

V posledních letech město doplácí na provoz Alžbětiných lázní 20 milionů korun ročně. Nedostávají se tak peníze na potřebné investice, hlavně na další snížení energetické náročnosti budovy, která byla původně postavena na počátku 20. století jen pro letní provoz.

Za posledních zhruba deset let Alžbětiny lázně a. s. dostaly od města 84,3 milionu korun na provoz a jen 30,4 milionu na investice. Z důležitých investic se v posledních letech podařilo uskutečnit zejména energetické úspory, výměny oken ušetřily desítky procent nákladů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto karlovy-vary.cz

Štítky ČR, správa, lázně, hotely, památky, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O karlovarské Alžbětiny lázně má kromě Hiltonu zájem i hotel Pupp  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.