Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muže, jehož strhla v pátek v dole Jeroným voda, našli záchranáři v noci mrtvého

Záchranáři v noci na dnešek nalezli mrtvého muže, kterého v pátek odpoledne v historickém dole Jeroným na Sokolovsku strhla při průzkumu voda. Už mu nemohli pomoci. ČTK o tom dnes ráno informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Do pátrání se kromě několika jednotek hasičů zapojili potápěči i specialisté na záchranu lidí z USAR týmu, další složky záchranného systému včetně Báňské záchranné služby, která v pátek večer před 21:00 stabilizovala místo, kde hrozilo poškození části dolu. Neštěstí se stalo v neveřejné části dolu, kudy nevedou prohlídkové trasy.

Záchranáři pátrají v historickém dole Jeroným na Sokolovsku po pohřešovaném muži. Podle policie ho strhla voda při průzkumu, jeho spolupracovník stihl utéct. Tělo muže se později našlo bez známek života.

Dva lidé v dole vykonávali běžnou pracovní činnost, když se náhle část dolu zaplavila. Jeden stihl utéct. V noci začali záchranáři odčerpávat vodu z dolu. Místo události bylo ve štole zhruba 400 metrů od vstupu. "Po necelých dvou hodinách se podařilo odčerpat zhruba tři metry vodního sloupce, po odčerpání bylo nalezeno tělo pohřešovaného muže, kterému již nebylo možné pomoct. Hasiči provedli jeho vyproštění a transport z podzemních prostorů," uvedl dnes Kasal. Zásah skončil dnes v noci před 02:00.

Nález mrtvého muže potvrdila i policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Policie se události nadále zabývá. "Bude nařízena soudní pitva zemřelého," uvedla.

Dva lidé v dole vykonávali běžnou pracovní činnost, když se náhle část dolu zaplavila. Podle Michaela Runda, ředitele Muzea Sokolov, pod který důl Jeroným patří, byli na průzkumu dva pracovníci stavební firmy, která se o důl stará. "Zatím nevíme, co se přesně stalo, ale zřejmě se někde nahromadila při tání voda a ta se provalila do štoly. Jednomu z pracovníků se podařilo uniknout, dalšího voda asi odnesla," řekl ČTK v pátek večer Rund. Komplex historických štol je stovky metrů dlouhý a mnohé prostory nejsou stále prozkoumané. Extrémní počasí z minulých týdnů, kdy byla velká obleva a následně přišly silné mrazy, mohlo stabilitu chodeb narušit, uvedl ředitel sokolovského muzea.

Náročné pátrání po pohřešovaném muži ve složitém prostředí s omezenou možností pohybu v podzemí a v extrémně nepříznivých venkovních klimatických podmínkách trvalo podle Kasala deset hodin. V režimu třetího stupně požárního poplachu se ho účastnili hasiči z 11 jednotek. "Na místě byl muž, který podle svých slov byl společně se svým spolupracovníkem v podzemí dolu ve chvíli, kdy došlo k náhlému zaplavení části dolu. Zatímco jemu se podařilo dostat se ven vlastními silami, druhý muž zůstal pravděpodobně v zatopené části," řekl Kasal.

Komplikací byl špatný přístup k místu zásahu v neveřejné části dolu, kam lze přijet pouze po nezpevněné cestě, velmi obtížně sjízdné pro zásahovou techniku. Materiál pro záchranné práce museli hasiči dopravovat terénními čtyřkolkami. Hned na začátku si vyžádali pomoc pražského týmu USAR, jehož členové se specializují na vyhledávání a záchranu v sutinách, mají odborné znalosti, zkušenosti a také speciální vybavení, jako jsou například štěrbinové kamery. Hasiči nejdřív neúspěšně propátrali dostupné prostory dolu, kde oba muži pracovali. Zbýval tak prohledat zatopený prostor. Na ponor se připravovali policejní, báňští i hasičští potápěči. Současně se rozjelo odčerpávání vody. Hasiči museli použít elektrická čerpadla, protože motorová nemohli kvůli hromadění nebezpečných výfukových plynů v podzemí použít.

Důl Jeroným je nemovitou kulturní památkou, která ukazuje hornickou činnost z období 15. a 16. století, kdy se v něm těžil cín. V současné době je součástí krajského Muzea Sokolov, v turistické sezoně je přístupný i pro návštěvníky. Vstup do dolu je mimo oficiální cesty velmi omezený a velmi riskantní. Chodby dolu jsou velmi rozsáhlé a mají mnoho ramen. Komplex štol je stovky metrů dlouhý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, neštěstí, památky, důl Jeroným, Sokolovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže, jehož strhla v pátek v dole Jeroným voda, našli záchranáři v noci mrtvého  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.