Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský kraj přispěje novým zdravotníkům 11,4 milionu korun, méně než loni

Karlovarský kraj dá letos na náborové příspěvky pro zdravotníky o pět milionů korun méně než v předchozích letech. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) je to proto, že se nemocnicím postupně daří nové zaměstnance nabírat. Hejtmanství letos místo jednotlivcům rozdělí peníze nemocnicím, aby si samy rozhodly, jaké zdravotní profese chtějí podpořit, řekl novinářům hejtman.

„V letošním roce jsme alokovali 11,4 milionu korun. Je to méně než v předchozím roce, a to zejména proto, že v některých zdravotnických oborech už se podařilo personální situaci stabilizovat. Po dohodě se zdravotnickými zařízeními jsme tuto částku rozdělili mezi jednotlivé nemocnice a oni si s tímto rozpočtem hospodaří sami," řekl hejtman.

Výše náborových příspěvků podle něj zůstala stejná. Nově příchozí primář může získat 600 000 korun, lékař 400 000 korun a nelékařský zdravotnický pracovník má nárok na 150 000 korun. Přijetím příspěvku se zaměstnanec zaváže k výkonu práce v daném zařízení nejméně na tři roky. Hejtman uvedl, že většina zdravotníků, a to až 80 procent, pak v kraji i po této době zůstává.

Nejvíce peněz pro nové zaměstnance získá největší zdravotnické zařízení v kraji, jímž je nemocnice v Karlových Varech. K dispozici bude mít čtyři miliony korun. Zhruba polovinu obdrží chebská i sokolovská nemocnice, nemocnice v Ostrově pak 1,5 milionu korun. Kraj podpoří také personální obsazení zdravotnické záchranné služby, a to 800 000 korun. Zbylých půl milionu korun získá zařízení následné rehabilitační a hospicové péče Rehos v Nejdku.

Karlovarský kraj přispívá na náborové příspěvky od roku 2018. Od té doby se mu podařilo získat 188 lékařů i dalších zdravotníků. Kromě toho nabízí také stipendia pro studenty lékařských fakult nebo motivační příspěvky na specializační vzdělávání. Motivační systém Karlovarského kraje k zajištění primární zdravotnické péče je podle hejtmana jedním z nejkomplexnějších v České republice.

Rozdělení finančních prostředků musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, nemocnice, lékaři, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj přispěje novým zdravotníkům 11,4 milionu korun, méně než loni  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.