Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muže v dole Jeroným strhla voda při průzkumu, záchranáři po něm pátrali

, aktualizováno 13. ledna 2024, 14:01

Záchranáři pátrají v historickém dole Jeroným na Sokolovsku po pohřešovaném muži. Podle policie ho strhla voda při průzkumu, jeho spolupracovník stihl utéct. Tělo muže se později našlo bez známek života.

Informování z místa je komplikované kvůli velmi omezenému mobilnímu signálu. V dole byli podle Muzea Sokolov na průzkumu dva pracovníci stavební firmy, která se o důl stará. Komplex štol je stovky metrů dlouhý.

„V dole Jeroným dnes prováděli dva muži v rámci svého zaměstnání průzkum, při kterém se protrhla stěna, ze které se začala valit voda. Jednoho z mužů strhla voda sebou, druhý dokázal utéct," popsala důvody pátrací akce Policie ČR na síti X. Muže se zatím ani po několika hodinách nepodařilo nalézt. „Na místo byli povoláni potápěči ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, kteří se do pátrání přímo v dole Jeroným taktéž zapojí," uvedla policie. O vyslání USAR týmu informovali na síti X pražští hasiči.

Podle Michaela Runda, ředitele Muzea Sokolov, pod který důl Jeroným patří, byli na průzkumu dva pracovníci stavební firmy, která se o důl stará. „Zatím nevíme, co se přesně stalo, ale zřejmě se někde nahromadila při tání voda a ta se provalila do štoly. Jednomu z pracovníků se podařilo uniknout, dalšího voda asi odnesla," řekl ČTK Rund. Komplex historických štol je stovky metrů dlouhý a mnohé prostory nejsou stále prozkoumané.

Extrémní počasí z minulých týdnů, kdy byla velká obleva a následně přišly silné mrazy, mohlo stabilitu chodeb narušit. To ale nyní není možné zjistit, upozornil ředitel sokolovského muzea.

Důl Jeroným je nemovitou kulturní památkou, která ukazuje hornickou činnost z období 15. a 16. století, kdy se v něm těžil cín. V současné době je součástí krajského Muzea Sokolov, v turistické sezoně je přístupný i pro návštěvníky. Vstup do dolu je mimo oficiální cesty velmi omezený a velmi riskantní. Chodby dolu jsou velmi rozsáhlé a mají mnoho ramen.

„V nočních hodinách byla odčerpána voda v místě, kde došlo k náhlému zaplavení. Následně bylo nalezeno tělo pohřešovaného muže, bohužel bez známek života,“ uvedli v sobotu policisté na sociální síti X. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, neštěstí, památky, důl Jeroným, Sokolovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže v dole Jeroným strhla voda při průzkumu, záchranáři po něm pátrali  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.