Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Od příštího roku budou ve dvou domech v Sokolově sloužit domovníci

První dva panelové domy v Sokolově budou od začátku ledna hlídat domovníci. Náplní jejich práce bude dohlížet na pořádek, případně zajistit obyvatelům první pomoc. Tříletý pilotní projekt by měl stát 15 milionů korun. V případě, že se projekt osvědčí, rozšíří ho vedení města i na další objekty, řekl starosta Petr Kubis (ANO).

Sokolov už léta řeší, jak zajistit pořádek ve svých domech. Nápad s domovníky chce nejprve vyzkoušet na dvou místech. Jde o panelový dům ve Slavíčkově ulici, kde žije přes 80 rodin, a dům s malometrážními byty pro seniory v ulici Jiřího z Poděbrad.

Máme dokončené výběrové řízení na pozice domovníků, kterých bude devět. Jsme rádi, že o tuto pozici byl poměrně velký zájem. V současné době se dokončují recepce, této záležitosti se ujala Sokolovská bytová a my se připravujeme na to, abychom nové zaměstnance proškolili," řekl Kubis.

Domovníci preventisté, kteří budou spadat pod městskou policii, budou zajišťovat pořádek a bezpečnost. K dispozici budou mít recepci, kde budou sloužit 24 hodin denně, a kamerový systém. V případě krizových situací budou pomáhat jednotkám integrovaného záchranného systému. Budou proškolení, aby zvládli poskytnout první pomoc, a vybavení přenosnými defibrilátory. Dohlížet budou také na okolí domů.

Podle vedení města by si měli poradit také s každodenními problémy obyvatel. Zabránit by měli také vstupu cizím lidem. „Proběhla už veřejná setkání s občany. Všechny jsme seznámili s tímto postupem, ohlasy byly kladné," uvedl starosta.

Náklady tříletého projektu budou 15 milionů korun. Většinu prostředků zaplatí městu evropská dotace z operačního programu na podporu zaměstnanosti. Podíl města za tři roky bude 1,4 milionu korun. Dotace uhradí náklady spojené s vybudováním recepce včetně stavebních úprav domů i mzdové náklady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, prevence, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od příštího roku budou ve dvou domech v Sokolově sloužit domovníci  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.