Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zásoby potravinové banky v Karlovarském kraji jsou nyní téměř vyčerpané

V Karlovarském kraji od včerejšího rána zákazníci darovali trvanlivé jídlo a další zboží pro potřebné v pěti desítkách obchodů. Podzimní kolo sbírky potravin pořádá Česká federace potravinových bank. V regionu se do sbírky zapojilo zhruba 100 dobrovolníků. Zásoby karlovarské potravinové banky jsou nyní téměř vyčerpané, řekl ředitel karlovarské potravinové banky Milan Hloušek.

Sbírku včera pořádali mimo jiné v obchodním centru Varyáda v Karlových Varech. Stanoviště tam mají od rána dobrovolníci v čele s ředitelem regionální potravinové banky. Sehnat dobrovolné pracovníky letos nebylo snadné. Několik z nich se na poslední chvíli odhlásilo kvůli nákaze koronavirem, a tak museli hledat náhradníky, což se nakonec podařilo.

Lidé si mohou seznam nejpotřebnějšího zboží přečíst na tabuli při vstupu do obchodu. Zákazníci tam nejčastěji darují těstoviny, olej, přesnídávky, mouku, ale i drogistické zboží. Kromě trvanlivých potravin, surovin na vaření či drogerie potřebuje banka také sladkosti. "Blíží se Mikuláš a také Vánoce, tak bychom byli hrozně rádi za různé sladkosti, aby jsme je mohli předat právě dětem," uvedl ředitel.

Sklady místní potravinové banky jsou nyní téměř prázdné. "Zásoby se vyprázdnily tentokrát rychleji než před předchozí sbírkou. Je to způsobeno tím, že jsme se v létě zapojili do projektu výdejen, kdy zajíždíme do měst a obcí mobilní výdejnou a tam vydáváme potravinové balíčky přímo klientům. Tím dochází k navyšování počtu podpořených klientů, ale i k většímu výdeji potravin, takže jsme se tímto vyčerpali," řekl Hloušek.

Množství darovaného zboží každoročně přibývá. Zatímco loni lidé na jaře darovali 9,6 tuny zboží, na podzim to bylo dokonce rekordních 14,1 tuny. Podzimní kolo potravinové sbírky bývá již tradičně úspěšnější než jarní. Stávající sklady karlovarské potravinové banky jsou ale kapacitně omezené. Občas se tak podle ředitele stane, že velké množství darů musejí odmítnout. Připravují tedy nové zázemí v Královském Poříčí na Sokolovsku. Novým objektem se zvětší skladovací prostory a zlepší se i dostupnost. Dokončené by mělo být ještě letos.

Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 regionální neziskové a charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy a Farní charita. Potraviny z ní odebírají například i organizace Člověk v tísni nebo SOS dětské vesničky. Loni měla banka okolo 20 000 klientů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sbírka potravin

Štítky ČR, sociální, potraviny, trh, charita, sbírka, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Martínek

V kraji kde jsou nejvyšší ceny a nejnižší platy se není čemu divit. Stát dělá vše, aby lidi poslal do bídy a lidé se snaží přežít a tak nezbývá na pomoc těm které stát už do bídy poslal.

Pondělí, 13. listopadu 2023, 08:01Odpovědět

Zásoby potravinové banky v Karlovarském kraji jsou nyní téměř vyčerpané  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.