Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Karlovarský kraj schválil návrh na zvýšení daňového podílu pro kraje

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili zákonodárnou iniciativu, která navrhuje navýšení daňového podílu pro kraje a zakotvení příspěvku na opravy silnic ze Státního fondu dopravní infrastruktury, který byl dosud předmětem každoročního jednání. Pro iniciativu hlasovala i část opozice, naopak někteří zástupci krajské koalice pro něj ruku nezvedli. Podle opozice je ale pravděpodobné, že návrh, který je shodný s návrhem dalších pěti krajů, se na jednání Sněmovny ani nedostane, řekla na jednání zastupitelstva opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) při předložení návrhu uvedl, že návrh šesti krajů nabízí konkrétní parametry, podle kterých by se daňové příjmy státu měly mezi kraje rozdělovat. Dosavadní pravidla byla vytvořena v roce 2005. "Celkový daňový dopad pro Karlovarský kraj by byl 714 milionů korun včetně příspěvku na opravy silnic," uvedl Kulhánek. Podíl pro kraje by se měl zvýšit z 9,78 procenta na 10,81 procenta.

Ministerstvo financí vyčíslilo dopad navrhované změny rozpočtového určení daní na státní rozpočet na 12 miliard korun v roce 2024 a 13 miliard v roce 2025. Vzhledem k negativnímu dopadu na rozpočet zaujalo k návrhu negativní stanovisko. Vláda jako celek se pak postavila k návrhu neutrálně.

Podle Mračkové Vildumetzové ale prakticky stejný návrh vznesli opoziční poslanci ve Sněmovně už při projednávání daňového balíčku vlády. Zástupci kraje z řad poslanců koalice jej ale nepodpořili. "Kdyby tento pozměňovací návrh získal podporu, mohly mít kraje vyšší podíl na daňových příjmech už od 1. ledna 2024," řekla Mračková Vildumetzová, která je poslankyní za ANO.

Proti opozičnímu návrhu ve Sněmovně hlasoval i poslanec z ODS a krajský zastupitel Jan Bureš. Dnes řekl, že on osobně by byl ještě pro větší škrty a zásahy do rozdělení daní, ale daňový balíček byl výsledkem komplikovaného jednání koalice. I z toho důvodu hlasovat pro krajskou zákonodárnou iniciativu nebude.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Kraj, Karlovarský, Zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj schválil návrh na zvýšení daňového podílu pro kraje  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.