Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Festival v Mariánských Lázních představil přes stovku regionální odrůd jablek

Lázeňského festivalu jablek se o víkendu v Mariánských Lázních na Chebsku zúčastnily stovky lidí. Zhlédnout tam mohli přes sto druhů regionálních odrůd jablek i hrušek a ochutnat různé druhy jablečných moučníků. Podle regionálních pěstitelů byla letošní sezona na západě Čech i přes pomalý rozjezd vydařená.

„My jsme tady na západě Čech měli dost výjimečnou sezonu, kde bylo toho ovoce hodně, což je také odrazem té krásné výstavy, kterou tady máme. Jinde po republice byla ta situace o hodně horší a jsou kraje, které jsou prakticky letos bez ovoce," uvedl Martin Lípa z ekologického centra Meluzína, které se stará o záchranu a opětovné rozšíření regionálních druhů ovoce.

Vzhledem k chladnějšímu jaru očekávali místní pěstitelé mnohem horší sezonu. Hodně podle nich pomohlo, když po suchých periodách přišla vlna dešťů, která úrodu v pravý čas zachránila. Ovoci svědčilo také teplo. Díky dobré úrodě se letos vyrobí také dostatek moštu.

Typická odrůda na Chebsku je například chebský zelenáč. „Je to odrůda velmi chutná i docela trvanlivá, zraje tak kolem ledna. Má velmi jemnou dužninu a příjemně nakyslou chuť. My do dneška ale nevíme, kde se tu vzala, protože nám ji přinesl jeden starý pán, našli jsme toho asi pět stromů. Bude to pravděpodobně nějaká regionální specialita," myslí si Lípa.

Festival jablek v Mariánských Lázních se stal na podzim tradicí a jablka, mošty nebo výrobky z jablek lákají do lázeňské města stovky zájemců. Jedním z cílů festivalu je pak propagace právě regionálních odrůd. Místní odrůdy podle Lípy proti těm, které si lidé mohou koupit v každém supermarketu, vynikají zejména pestrou škálu chutí, tvarů i využití. Masově produkované odrůdy jsou si velice podobné, aby vyhověly chutím většiny zákazníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Mariánské Lázně

Štítky Mariánské Lázně, festival jablek, sadaři, pěstitelé, odrůdy jablek, ovocnáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival v Mariánských Lázních představil přes stovku regionální odrůd jablek  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.