Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chátrající hotel na vrcholu Klínovce si chce pronajmout Sokolovská uhelná

Dceřiná společnost Sokolovské uhelné, Windsor Spa Hotel, má zájem o dlouhodobý pronájem horského hotelu Klínovec na Božím Daru na Karlovarsku. Firma v tiskové zprávě sdělila, že na pronájem podala nabídku. Nejvýše položené české město hledá strategického partnera, který by provozoval hotel, jehož rekonstrukce má být jedním ze strategických projektů transformace Karlovarského kraje v souvislosti s odklonem od těžby a zpracování uhlí. O výběru partnera a zároveň nájemce na 25 let rozhodne zastupitelstvo města v pondělí 16. října.

Projekt rekonstrukce má za cíl obnovu chátrajícího areálu včetně potřebné infrastruktury a regenerace jeho okolí. Na spolufinancováni až do výše 85 procent město požádá o peníze z programu Spravedlivá transformace. Pro realizaci projektu ale město potřebuje najít strategického partnera, který by zajistil provozování hotelu na dalších 25 let. Minimální roční nájemné je podle vyhlášené soutěže 3,5 milionu korun bez DPH ročně. Rekonstrukce a úpravy okolí hotelu se zhruba 80 lůžky na vrcholu stejnojmenné hory budou podle odhadů stát 380 až 420 milionů.

„Hotel Klínovec a okolí tvoří jedinečný celek a je symbolickou dominantou nejvyššího vrcholu Krušných hor. Budova dlouhodobě chátrá a nevyužité zůstává i její okolí. Na území Krušných hor by se měl cestovní ruch rozvíjet udržitelnou cestou a citlivě, s ohledem na potřeby místních obyvatel. Máme vážný zájem o spolupráci na budoucí vizi využití hotelu a z toho důvodu jsme podali nabídku na pronájem. Poslední slovo bude mít ovšem zastupitelstvo města, " uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Podle Tomka skupina dokáže vytvořit energeticky úsporné řešení provozu hotelu včetně takzvaných smart řešení. Ta zajistí udržitelný chod celého komplexu v souladu s nároky na ochranu životního prostředí.

To, že byla rekonstrukce hotelu Klínovec navržena mezi strategické projekty Karlovarského kraje v programu Spravedlivá transformace, kritizuje opozice v krajském zastupitelstvu. Zejména zastupitelé ze Sokolovska poukazují na to, že je to projekt v oblasti, která není nijak zasažena dopady těžby uhlí. Nicméně podle vedení kraje je nutné vytvářet nové ekonomické aktivity napříč celým územím kraje. Podle záměru obnovený a plně funkční komplex hotelu umožní vytvořit nová pracovní místa a pomůže podnikatelskému prostředí ve smyslu celoročního zásobování hotelu a navazující doprovodné infrastruktury.

Pro Sokolovskou uhelnou to není první vstup do hotelnictví. Dlouhou dobu už do portfolia skupiny patří hotel Romania v Karlových Varech, letos koupila také karlovarské Lázně III. - Windsor Spa Hotel a připravuje i stavbu hotelu u svého golfového areálu v Sokolově.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky horský hotel, hotel Klínovec, Klínovec, chátrající hotel, rekonstrukce, Sokolovská uhelná, Boží Dar, transformace Karlovarského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající hotel na vrcholu Klínovce si chce pronajmout Sokolovská uhelná  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.