Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Cheb chce spolu s hasiči prosadit změny při prodeji pyrotechniky

Cheb se nadále snaží bránit prodeji a hlavně používání zábavní pyrotechniky u hranic s Německem. Kromě zvýšeného dohledu a upozorňování na to, že odpalování petard v lesích je zakázané, chce získat podporu mimo jiné i u hasičů pro legislativní změnu, která by prodej pyrotechniky výrazně omezila. Řekl to místostarosta Pavel Pagáč (VOK).

„Budeme podnikat další kroky ve spolupráci s Policií ČR a Hasičským záchranný sborem tak, abychom prosadili celoplošně zákaz pyrotechniky, ale taky její prodej. Budeme apelovat na zákonodárce, aby nám v tom pomohli a vytvořili takovou legislativu, která by nám umožnila více kontrolovat prodejce," uvedl Pagáč.

Cheb se už několik let potýká s problémem, kdy občané Německa jezdí do Chebu nakupovat zábavní pyrotechniku, jejíž prodej je v Německu zakázaný. Zároveň ji pak rovnou odpalují v okolních lesích. Vadí to místním obyvatelům i lesníkům. Navíc za sebou tito návštěvníci nechávají nepořádek v podobě balíků odpálených rachejtlí a petard.

Město Cheb proto vjezdy do lesů okolo Svatého Kříže, kde je největší chebská tržnice, opatřilo varovnými nápisy, které upozorňují, že za odpalování pyrotechniky hrozí pokuta podle lesního zákona. Město se také obrátilo na německé noviny, aby zveřejnily upozornění, že za toto chování hrozí postih. Cheb oslovil i starosty okolních německých měst, aby na své obyvatele apelovali.

I když se tak problém podařilo částečně zmírnit, podle vedení Chebu by byla zapotřebí legislativní norma, která by obcím umožnila na jejich území prodej pyrotechniky zcela zakázat. Vyhlášky o tom, že její používání je zakázáno mimo oslavy přelomu roku, jsou v tomto případě neúčinné. Lepší by by bylo, pokud by zákazníci k pyrotechnice kromě omezeného času na konci roku neměli vůbec přístup, míní vedení Chebu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Německo, správa, zábava, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb chce spolu s hasiči prosadit změny při prodeji pyrotechniky  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.