Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Cheb zvedne daň z nemovitostí u průmyslových zón a na Svatém Kříži

Město Cheb od příštího roku zvedne daň z nemovitostí ve vybraných lokalitách. Týkat se to bude průmyslových parků, ale i čtvrti Svatý Kříž, kde je největší chebská tržnice nebo kasino. Městský rozpočet, který pracuje s výdaji ve výši zhruba 1,28 miliardy korun, by si tak podle hrubých odhadů mohl polepšit asi o deset milionů korun. Novinářům to dnes řekl starosta Chebu Jan Vrba (ANO).

V Chebu nyní platí plošně koeficient daně z nemovitosti dva. Nově by se na pozemcích průmyslového parku po obou stranách silnice z Chebu na Karlovy Vary měl koeficient zvýšit na dvojnásobek, tedy na čtyři. Průmyslová zóna Podhrad a čtvrť Svatý Kříž bude mít od Nového roku koeficient tři.

„Tím hlavním kritériem bylo, kolik obsluha toho území město stojí, kam musí jezdit místní doprava, kterou platí město, kde musíme uklízet ulice nebo komunikace, kde musíme sekat trávu, kde se musíme starat o odvod kanalizace. Na druhé straně i to, jak tato území zatěžují okolní obyvatele, dopravou a dalšími aspekty. A v případě Svaté Kříže jsme zohlednili i o to, že tam máme problémy s odpadky a s prodejem pyrotechniky," popsal přístup města Vrba.

Vedení města zvažovalo zavedení vyšší daně z nemovitosti i u obchodních center. K tomu ale alespoň zatím nepřistoupilo. Podle starosty vzalo město v potaz i to, že infrastruktura obchodních center, zejména jejich parkoviště, slouží i lidem, kteří nejsou přímo zákazníky obchodů, ale třeba zde parkují, když jedou do práce nebo zde nechávají auta přes noc.

Město Cheb má z daně z nemovitosti ročně příjem asi 40 milionů korun. Vrba připomněl, že je to jediná daň, kterou může město nebo obec měnit. Je tak nejen zdrojem příjmů, ale i prostředkem pro aktivní ovlivňování podmínek pro výstavbu nebo způsoby využití částí města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, daně, hospodářství, reality, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb zvedne daň z nemovitostí u průmyslových zón a na Svatém Kříži  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.