Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Evropský lázeňský a balneologický kongres v Karlových Varech má zviditelnit lázně

Nadcházející Evropský lázeňský a balneologický kongres má zviditelnit lázně, evropské, ale zejména české. Konat se bude od 4. do 6. října v Karlových Varech. Prestižní kongres, jehož součástí bude i každoroční setkání členů ESPA (Evropského svazu lázní), pořádá Karlovarský kraj spolu s krajským Institutem lázeňství a balneologie (ILAB). Podle prvních odhadů by se ho mohlo zúčastnit 200 až 300 hostů z celé Evropy. Podle viceprezidenta Svazu léčebných lázní ČR Martina Plachého by tak mohlo jít jednu z největších lázeňských událostí posledních let, řekl dnes novinářům.

„Je to jediný svého druhu lázeňský evropský kongres, který se koná každý rok pokaždé v jiné zemi členů Evropského svazu lázní. Do České republiky se vrací po 22 letech, což už je důkaz toho, že je to prestižní a není to jednoduché. A bude-li účast delegátů kolem 300, tak si troufnu říct, že to bude jedna z nejvýznamnějších akcí lázeňství za posledních několik let," uvedl viceprezident Svazu léčebných lázní ČR Martin Plachý.

Konference bude rozdělena do tří sekcí - na setkání zástupců ESPA, na odbornou část a na sekci věnovanou municipalitám, v jejichž správě lázeňská místa v Evropě jsou. Odbornou část připravoval ILAB. Podle předsedy rady ILAB Ladislava Špišáka se odborníci z celé Evropy budou věnovat například objektivizaci lázeňské léčby, tedy prezentaci důkazů o jejím reálném účinku, dále třeba léčbě postcovidových stavů, využití lázeňské léčby při zlepšení duševního zdraví a významu lázeňské přírody.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Vojtěcha Franty (Piráti) bude mít kongres kromě prestiže i další přínosy pro Karlovy Vary a Karlovarský kraj. Lidé z oboru, ale i hosté z celé Evropy budou mít možnost navštívit Karlovy Vary i lázeňská města v okolí. Součástí kongresů bude i setkání operátorů z Evropy, kteří sjednávají turistické a lázeňské pobyty.

Náklady na pořádání kongresu by podle odhadů měly být do dvou milionů korun, přičemž kraj má už nyní smlouvy od sponzorů asi na 640 000 korun. Další příspěvek bude tvořit dotace od státní agentury CzechTourism a poplatky samotných účastníků kongresu. Výsledné náklady by tak mohly být velmi nízké s ohledem na druhotné přínosy regionu. Podle opozice by ale kraj kongresy pořádat neměl a měl by mít jiné priority.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky balneologický kongres, lázeňství, turistický ruch, léčebné lázně, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropský lázeňský a balneologický kongres v Karlových Varech má zviditelnit lázně  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.