Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Západní Čechy zasáhnou v noci na středu silné bouřky s nárazy větru a intenzivním deštěm

Meteorologové varují před pásmem bouřek, které by mělo do západních Čech dorazit během noci na středu. Doprovázet je bude vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, místy se mohou objevit kroupy a krátké intenzivní deště. Nadále je také v platnosti výstraha před vedry.

„Během dneška budou teploty v západní polovině Čech a na jižní Moravě vystupovat nad 31 stupňů Celsia.  Ještě ve středu zaznamenáme vysoké teploty nad 31 stupňů. Během noci na středu bude přes západní polovinu Čech postupovat pásmo bouřek, které mohou být i silné, doprovázené zejména nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, krátkodobým intenzivním deštěm, případně i kroupami. Nejsilnější nárazy očekáváme na západě Čech, při postupu k východu budou bouřky slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Nadále je v platnosti výstraha před vysokými teplotami, která platí pro většinu území Česka až do konce týdne. V posledních dnech padlo velké množství teplotních rekordů. V pondělí dokonce meteorologové zaznamenaly i teploty nad hranicí 36 stupňů Celsia. Největší horko bylo opět v Plzni. Stanice v Bolevci naměřila neuvěřitelných 36,5 stupně, čímž padl rekord z roku 1984.

Na území Karlovarského kraje platí od včerejška období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, spojené s řadou preventivních opatření. Rozhodnutí vydal hejtman Petr Kulhánek (STAN) na doporučení krajských hasičů. Důvodem je aktuální vyšší množství venkovních požárů spolu s nedostatkem deště a vysokými teplotami.

Opatření zahrnují mimo jiné zákaz, rozdělávat a udržovat ohně na volném prostranství, pálit klestí či používat pyrotechniku. „Kvůli tropickým teplotám, které sužují také Karlovarský kraj, jsme se rozhodli vyhlásit zákaz rozdělávání ohňů a omezení aktivit, které jsou potenciální hrozbou. Tímto krokem chceme předcházet zvýšenému riziku vzniku požárů. Žádám proto všechny obyvatele Karlovarského kraje, aby dodrželi toto omezení, a minimalizovali tak možné nebezpečí," uvedl hejtman.

Hasiči v Karlovarském kraji likvidovali za víkend dvacítku požárů porostů

Hasiči v Karlovarském kraji zasahovali o víkendu u zhruba dvacítky požárů porostů. Šlo většinou o malé požáry, ale s vysokými teplotami a suchem jejich četnost přibyla. Na území Karlovarského kraje proto platí od pondělí období zvýšeného...

Hašiči proto opětovně apelují na zemědělce, aby se při sklizni řídili Metodickou pomůckou pro období žňových prací, kterou naleznou na webu hzscr.cz„Vzhledem k pokračujícímu teplému počasí zůstává beze změny v platnosti výstraha před nebezpečím požárů,“ dodali meteorologové.

Od začátku července likvidovali hasiči v kraji 45 požárů, zatímco v loňském roce ve stejném období to bylo 29 požárů a předloni pouze devět. Naprostá většina jsou požáry suché trávy, pole a strnišť či lesních porostů. 

„Zatím žádná událost nebyla velkého rozsahu. Všechny ale mají velmi podobné znaky, a to je špatná dostupnost a rychlé šíření. Na všechny nahlášené požáry v přírodním prostředí tak aktuálně operační středisko vysílá větší počet jednotek, aby bylo zajištěné především rychlé zastavení postupu požáru. V průběhu víkendu tak v nejexponovanějším čase byly najednou nasazeny i čtyři desítky jednotek požární ochrany," uvedl včera krajský mluvčí hasičů Martin Kasal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výstraha meteorologů, bouřky, silné bouřky, předpověď počasí, silný vítr, kroupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západní Čechy zasáhnou v noci na středu silné bouřky s nárazy větru a intenzivním deštěm  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.