Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči znovu bojovali o život koně, který uvízl ve špatně přístupném terénu. I tentokrát zvíře nepřežilo

Další výjezd se smutným koncem mají za sebou karlovarští krajští hasiči. Tentokrát vyjížděli k obci Poustka na Chebsku, kde pomáhali s vyproštěním koně. Zvíře se podařilo pomocí záchranné sítě postavit na nohy. Kůň byl ale velmi zesláblý a na místě pravděpodobně ležel již delší dobu. Veterinář proto rozhodl, že bude lepší zvíře uspat. Pro hasiče se jedná za posledních šest dní o třetí akci, kdy pomáhali zvednout či vyprostit koně. Ve dvou případech zvíře nepřežilo.

„Kůň ležel v terénu o obce Poustka na Chebsku a nebylo možné se na místo dostat žádnou technikou. Podle oznamovatele kůň na zemi zřejmě ležel již delší dobu. Hasiči použili prostředky z kontejneru pro vyprošťování, postavili nad koňem trojnožku a přes kladu zvíře zvedli na nohy a drželi v záchranné síti,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Po celou dobu zásahu byl na místě také veterinář. I přes podané podpůrné léky podle něj nebyl zdravotní stav koně dobrý a rozhodl o jeho uspání. Tento případ není v posledních dnech jediným. Dlouhé hodiny bojovali hasiči minulou středu o život koně, který zapadl do starého dolu v Přebuzi na Sokolovsku.

Zásah byl velmi náročný. Hasičům například komplikovalo práci opakované sesutí půdy. Hasiči místo vypravili technický kontejner s materiálem pro stabilizaci zřícených budov či výkopů. Operační středisko zároveň začalo zajišťovat bagr pro výkopové práce, stejně tak speciální vyprošťovací automobil drážních hasičů a také autojeřáb. Zároveň hasiči zjišťovali, kde přesně se nachází bývalá důlní díla a ručně vykopávali prostor pro záchranu zvířete.

Na koně obrovským tlakem celou dobu působilo množství zeminy, kterou se hasičům dařilo odhrabávat stále ručně i dvěma bagry. Po dvou hodinách zásahu konstatovala veterinářka, že kůň v závalu uhynul. „Hasiči dokončili zabezpečení prostoru výkopu a po příjezdu sacího bagru na místo a jeho nasazení se jim podařilo dostat z výkopu veškerou zeminu, která držela koně. Po jeho vytažení z propadu, který byl nakonec zhruba tři metry hluboký, si koně převzala jeho majitelka,“ uzavřel Kasal.

Ještě před tímto výjezdem pomáhali hasiči se zvednutím koně v karlovarské části města Rosnice, kde bylo potřeba zvednout koně na nohy ve stáji. S použitím lezecké techniky se v tomto případě podařilo koně zvednout a následně rozchodit.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky záchrana koně, vyproštění koně, uvízlé zvíře, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči znovu bojovali o život koně, který uvízl ve špatně přístupném terénu. I tentokrát zvíře nepřežilo  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.