Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Smutný zásah hasičů. Koně se podařilo po několika hodinách vyprostit až mrtvého

Na pět hodin zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče z Karlovarského kraje zásah u koně zapadlého do starého dolu. K události došlo ve středu v Přebuzi na Sokolovsku. U zásahu bylo potřeba velké množství zasahujících hasičů a také techniky, proto byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu.

„Podle volající majitelky měl být kůň zhruba metr a půl hluboko. První jednotka hasičů na místě potvrdila, že ve výběhu pro koně došlo pod zvířetem k propadnutí zřejmě starého důlního díla, v propadu byl kůň navíc zasypaný až po krk. Velitel zásahu si tak okamžitě na místo vyžádal nejen posilové jednotky, ale i speciální vybavení,“ shrnul mluvčí hasičů Martin Kasal.

Hasiči tak místo vypravili technický kontejner s materiálem pro stabilizaci zřícených budov či právě výkopů. Operační středisko zároveň začalo zajišťovat bagr pro výkopové práce, stejně tak speciální vyprošťovací automobil drážních hasičů a také autojeřáb.

„Kromě zajištění techniky vyhledalo operační středisko, kde se v místě zásahu nachází bývalá důlní díla. Hasiči na místě mezitím začali ručně vykopávat prostor pro záchranu koně, současně bylo nutné zajistit bezpečnost zasahujících hasičů. Z dostupných prostředků začali hasiči stabilizovat zvětšující se výkop,“ dodal Kasal.

Hasičům zkomplikovalo práci také opakované sesunutí okrajů. „I s ohledem na skladbu zeminy v místě propadu, která byla velmi sypká, povolal velitel zásahu na místo sací bagr ze záchranného útvaru ve Zbirohu. Koně po celou dobu kontrolovala přivolaná veterinářka, společně s velitelem zásahu konzultovala průběh záchranných prací,“ popsal mluvčí hasičů.

Na koně obrovským tlakem celou dobu působilo množství zeminy, kterou se hasičům dařilo odhrabávat stále ručně i dvěma bagry. Po dvou hodinách zásahu konstatovala veterinářka, že kůň v závalu uhynul. „Hasiči dokončili zabezpečení prostoru výkopu a po příjezdu sacího bagru na místo a jeho nasazení se jim podařilo dostat z výkopu veškerou zeminu, která držela koně. Po jeho vytažení z propadu, který byl nakonec zhruba tři metry hluboký, si koně převzala jeho majitelka,“ uzavřel Kasal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KVK

Štítky Přebuz, kůň, hasiči, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutný zásah hasičů. Koně se podařilo po několika hodinách vyprostit až mrtvého  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.