Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lávku přes chebské nádraží dostaví Swietelsky Rail, bude ale dražší

Lávku přes chebské vlakové nádraží dostaví společnost SWIETELSKY Rail. Město se s ní dohodlo na dokončení stavby poté, co původní zhotovitel, společnost Raeder & Falge (nyní RAF Stavby), skončil v úpadku. Proti původní ceně zakázky ale bude město muset zaplatit o desítky milionů korun více. Je to ale stále levnější, než kdyby rozestavěný most pro pěší zůstal nedokončen, řekl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Původní cena zakázky měla být okolo 120 milionů korun s DPH. Město na ní navíc získalo dotaci, která by pokryla asi dvě třetiny ceny stavby. Jenže stavba se časem začala prodražovat. Jiný stav podloží i další vícepráce začaly zvedat cenu stavby. Její celkovou cenu navíc ovlivňovaly výluky na železnici pod mostem, které byly nutné v některých fázích stavby a které šly do milionů korun.

„Poslední odhady nákladů se pohybovaly okolo 160 milionů korun. Takže navýšení s novým dodavatelem bude dělat asi 40 milionů korun. Stavba by ale měla být dokončena v srpnu příštího roku,“ řekl starosta Chebu Jalovec.

I když je nyní, po komunálních volbách, v jednání vznik nové koalice bez původního vedení města, podle Jalovce by dohoda města s novým zhotovitelem mohla projít. „Jednali jsme se zastupitelskými kluby a všichni tuto variantu akceptovali,“ řekl.

Cheb jedná o dostavbě lávky přes nádraží s novým dodavatelem

Město Cheb jedná s firmou, která by mohla dostavět lávku přes vlakové nádraží. Původní zhotovitel, společnost Raeder & Falge (nyní RAF STAVBY), práce na začátku srpna zastavil poté, co na něj věřitelé podali návrh na insolvenční řízení. Zakázku...

Práce na stavbě, kterou měla podle původní zakázky realizovat společnost Raeder & Falge, se zastavily na konci srpna. Město přitom už předtím vyhovělo dodavatelské firmě a slíbilo, že pokud načasováním svých prací omezí výluky a vysoké náklady za jejich kompenzaci, bude si moci firma část těchto uspořených nákladů ponechat.

Jenže situace Raeder & Falge byla už v létě letošního roku kritická. Firma prošla transformací, o jejíž legitimitě by mohl rozhodnout soud, a změnila majitele. Včera Krajský soud v Ústí nad Labem vyhlásil na RAF Stavby úpadek. Vzhledem k tomu, že podle předběžného insolvenčního správce se velká část majetku ještě před insolvenčním návrhem přesunula do jiné společnosti, není příliš pravděpodobné, že by nezajištění věřitelé mohli z insolvence něco získat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Raeder&Falge

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, most, Cheb, Raeder & Falge

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávku přes chebské nádraží dostaví Swietelsky Rail, bude ale dražší  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.