Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hotely v Karlovarském kraji ubytovaly na začátku roku přes 192 tisíc hostů

V prvním čtvrtletí roku 2022 se počet obytovaných hostů v kraji meziročně navýšil třináctkrát. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V celorepublikovém srovnání obsadil Karlovarský kraj páté místo.

Na začátku roku se v hromadných ubytovacích zařízeních Karlovarského kraje ubytovalo celkem 192 654 hostů. Číslo bylo třináctkrát vyšší než loni. 

„Toto navýšení bylo třetí nejvyšší v rámci celé České republice. Počet domácích návštěvníků meziročně vzrostl zhruba devětkrát, u zahraničních hostů jsme zaznamenali dokonce rekordní 55tiprocentní nárůst. V hodnocení krajů podle počtu hostů byl Karlovarský kraj pátým nejnavštěvovanějším regionem České republiky,“ informovala v tiskové zprávě Jana Špačková z Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech. 

Vzrostl také počet přenocování, číslo se dostalo na hodnotu 722 157 nocí. Meziročně je to osminásobný nárůst. Jana Špačková připomněla, že tak výrazné navýšení je způsobeno propadem cestovního ruchu v předcházejících dvou letech kvůli covidu-19.

V Karlovarském kraji návštěvníci strávili v průměru 4,7 dne, což je nejvyšší hodnota z celé republiky.

„Do našeho kraje přijížděli většinou návštěvníci z Evropy. Z důvodu příhraniční blízkosti šlo převážně o hosty z Německa, těch do našeho kraje v průběhu prvního čtvrtletí roku 2022 zavítalo 50 837. Na druhém místě pomyslného žebříčku se umístili hosté ze Slovensko, kterých přijelo 3 142. K dalším častým zahraničním návštěvníkům kraje patří hosté z Ukrajiny,“ dodala Špačková. 

Státní památky v Karlovarském kraji očekávají letos dobrou návštěvnickou sezonu

Státní památky v Karlovarském kraji očekávají letos velmi dobrou návštěvnickou sezonu. Navzdory obecnému zdražování registrují kasteláni od zahájení sezony značný zájem návštěvníků. Letošní návštěvnost by se mohla přiblížit rokům před pandemií....

Letošní sezona by mohla být z pohledu cestovního ruchu povedená. Zatím o tom svědčí i návštěvnost památek v kraji. „V Karlovarském kraji je návštěvnost velmi dobrá, pohybuje se zhruba na 65 procentech rekordního roku 2019. Nebude to úplně standardní sezona v tom plném rozsahu jako v roce 2019. Budeme zažívat změnu chování našich návštěvníků, míněno ve způsobu, jakým si plánují své výlety, jakou trasu si budou volit či délku," řekl ČTK ředitel územní památkové správy v Praze Petr Spejchal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Karlovarský kraj, návštěvnost, turismus, cestovní ruchu, Český statistický úřad, Česko, Karlovy Vary, Německo, Evropa, Ukrajina, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotely v Karlovarském kraji ubytovaly na začátku roku přes 192 tisíc hostů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.