Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Krajská hospodářská komora zřídila v Karlových Varech pobočku pro uprchlíky z Ukrajiny

Krajská hospodářská komora zřídila v asistenčním centru pomoci Ukrajině v karlovarské KV Areně pobočku pro hledání zaměstnání. Takzvaný Jobpoint poskytne ukrajinským uprchlíkům potřebné informace k dostupným pracovním místům v regionu. Hned první den provozu projevil zájem o práci velký počet kvalifikovaných uchazečů.

„V centru je shromážděna řada služeb, a tak bylo logickým krokem nabízet zde i volná pracovní místa. Už na začátku března jsme oslovili zaměstnavatele v Karlovarském kraji s dotazem, zda uvažují o možnosti poskytnout práci ukrajinským občanům,“ uvedla ředitelka Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK) Lenka Mansfeldová. Od té doby se přihlásilo 41 zaměstnavatelů, kteří nabízí 520 pracovních míst, z toho 430 je určeno pro ženy.

Nejčastěji nabízené pozice jsou výrobní a montážní dělnice, pokojské nebo třeba uklízečky. O práci se uchází například lékařky, učitelé, účetní či veterinářka. První zájemce zaznamenali také v sokolovské či karlovarské nemocnici, Ukrajinci ale nejprve musí projít jazykovým kurzem.

Do kraje přijelo od počátku ruské agrese na Ukrajině bezmála 6 200 uprchlíků

S komunikací na Jobpointu pomáhá pracovníkům hospodářské komory také Olena Dmytruková, která žije v České republice 18 let a pracuje v cestovním ruchu. Obyvatele Ukrajiny, kteří utíkají před válkou, podle ní aktuálně trápí především ubytování. „Zajištěné ho mají většinou do konce měsíce, pak už se ale musí postarat sami. I proto je pro ně prioritou najít si zaměstnání. Většinou jde o ženy dětmi, a tak musí řešit samozřejmě také hlídání,“ řekla Dmytruková.

Další pobočku chystá KHK KK otevřít příští pondělí ve své chebské kanceláři na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. „Momentálně zvažujeme i možnost, že bychom uspořádali veletrh práce v Karlových Varech, Chebu a Sokolově. Pokud se pro tuto možnost rozhodneme, konaly by se veletrhy v horizontu tří týdnů až jednoho měsíce,“ uvedla ředitelka.

Do Karlovarského kraje přijelo od počátku ruské agrese na Ukrajině už bezmála 6 200 uprchlíků. Jde v naprosté většině o ženy s dětmi. Karlovarské centrum na pomoc uprchlíkům je v provozu od začátku března. Za pondělí prošlo krajským centrem 431 lidí, minulý týden to bylo i přes 1 000 lidí za den. Celkem už kraj, obce i soukromé subjekty přes krajský systém ubytovaly přes 1 230 uprchlíků z Ukrajiny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, zaměstnanost, Karlovarský, uprchlík, Hospodářská komora, Karlovy Vary, pracovní místo, KV Arena, Karlovarský kraj, Karlovarská krajská nemocnice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská hospodářská komora zřídila v Karlových Varech pobočku pro uprchlíky z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.