Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Firmy v Karlovarském kraji mohou Ukrajincům nabídnout stovky pracovních míst

Firmy v Karlovarském kraji mohou lidem z Ukrajiny, která čelí ruské agresi, nabídnout až stovky pracovních míst. Volné pozice mají pro muže i ženy, vyplývá z průzkumu Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje (KHK KK). Velká část zaměstnavatelů je připravená pomoct Ukrajincům i s integrací v České republice, nabízí jazykové kurzy či firemní půjčky, informovala ředitelka komory Lenka Mansfeldová.

"V rámci průzkumu jsme oslovili naše členské firmy a během jednoho dne nám odpovědělo 32 firem, které nabídly více než čtyři stovky pracovních míst ukrajinským občanům. Pro 12 z nich není překážkou ani to, že s tím nemají žádné zkušenosti," uvedla ředitelka. Firmy mohou nabídnout různé pozice, jako například pokojská, servírka, kuchařka, švadlena, zedník, stavební dělník, obsluha obráběcího stroje CNC, zámečník, elektrokonstruktér nebo svářeč.

Většina společností je připravena pomoci také s integrací. "Z průzkumu vyplývá, že jsou zaměstnavatelé ochotní pomoct s ubytováním, někteří dokáží zajistit i jazykové kurzy, asistovat při jednání s úřady nebo pomoct se zajištěním péče o děti. Některé společnosti jsou připravené poskytnout zálohy na mzdu, ale také třeba firemní půjčky," řekla Mansfeldová.

Například ostrovský závod společnosti Amphenol Tuchel Industrial nabízí 30 pracovních míst, z toho 24 pozic je vhodných i pro ženy. Jde o dělnické pozice, místo technologa nebo seřizovače strojů. Podle manažera závodu Jiřího Gernera mohou zájemcům pomoci najít ubytování či nabídnout jazykové kurzy. Deset pracovních míst nabízí společnost Lukas CZ nedaleko Chebu.

Na KHK KK se stále obracejí i další společnosti, které chtějí nabídnout Ukrajincům volné pracovní pozice. "Uprchlíci z Ukrajiny mají možnost získat ve zrychleném režimu tzv. speciální dlouhodobé vízum, které jim pomohou vyřídit pracovníci Krajského asistenčního centra zřízeného v KV Aréně v Karlových Varech. Po udělení speciálního dlouhodobého víza mohou následně požádat o povolení k zaměstnání, a to krajskou pobočku úřadu práce podle místa, kde má být práce vykonávána," uvedla ředitelka.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, správa, boje, hospodářství, firmy, Karlovarský, Karlovarský kraj, pracovní místo, průzkum, Hospodářská komora, Česko, KV Arena, Úřad práce České republiky, LUKAS CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Holek

Tak se mi to zdá jako pohádka. Přítelkyně cizinka dělá v hotelu je víc doma než v práci. A ve většíně uvedených firmách ji nikde nevzali, všude podmínka - perfektní znalost češtiny. A když už někde, tak za minimální mzdu dvojnásobný pracovní výkon. Má povolení k pobytu, takže se zaměstnává stejně jako čech.

Úterý, 8. března 2022, 11:20Odpovědět

Firmy v Karlovarském kraji mohou Ukrajincům nabídnout stovky pracovních míst  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.