Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Uměleckým šéfem sklárny Moser se stal Jan Plecháč

Novým uměleckým ředitelem sklárny Moser je Jan Plecháč. Český designér, který patří do současné mezinárodní špičky, chce promítnout své kreativní vize do produktového portfolia a nadále spolupracovat s českými i zahraničními umělci a výtvarníky. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

„Být uměleckým ředitelem Moseru je pro mě velká výzva. Vážím si řemesla a tradic, které pro mě symbolizuje. Obdivuji zručnost a soustředěnost našich sklářů. Zároveň si uvědomuji, že se doba mění a že by se tento vývoj měl odrážet i v dílech sklárny. A právě na mně je najít její novou cestu. Dát dílům duši, kterou budou lidé milovat,“ říká o své roli Jan Plecháč.

Jan Plecháč, držitel ocenění Czech Grand Design a Elle Decoration International Award, slaví úspěchy doma i v zahraničí. Kariéru zahájil v roce 2011 na přehlídce mladých talentů Salone Satellite v Miláně. Jeho prezentace byla tak působivá, že k sobě záhy přitáhl mezinárodní pozornost předních galeristů, institucí a výrobců. Dostal se tak mezi špičky užitného designu.

Moser je členem společenství Comité Colbert

Od té doby navrhuje sériové produkty pro světové značky jako Cappellini, Menu, La Chance, Lasvit nebo sběratelské kusy na pomezí designu a umění pro galerie Mint Shop, Rossana Orlandi či na míru řadě privátních klientů. Společným prvkem Plecháčova různorodého portfolia je jeho experimentální přístup k tvorbě. V produktovém i interiérovém designu je pro něj vždy nejdůležitější celkový koncept.

Společnost Moser je česká sklárna se sídlem v Karlových Varech, která vyrábí díla z vysoce kvalitního bezolovnatého křišťálu. Firma pokračuje v tradici exkluzivní manufaktury Moser, kterou v roce 1857 založil v Karlových Varech rytec a obchodník Ludwig Moser. Dnes patří mezi přední české exportéry a reprezentuje tak celosvětově českou sklářskou tradici. Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků.

Sklárnu Moser výrazně zasáhla pandemie koronaviru, která pozastavila celosvětově odbyt luxusního zboží. Sklárně ubyly zakázky ze zahraničí a a kvůli uzavření obchodů i poptávka na českém trhu. Firma musela dočasně zastavit výrobu. Podle poslední účetní uzávěrky z roku 2020 jí klesl obrat z 293,8 milionu v roce 2019 na 168,2 milionu korun. Firma tak skončila ve ztrátě přes 125 milionů korun.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Moser

Štítky ČR, sklo, firmy, Moser, personální, Ludwig Moser, sklárna, design, tradice, pandemie covidu-19, Karlovy Vary, Lasvit, Milán, Czech Grand Design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uměleckým šéfem sklárny Moser se stal Jan Plecháč  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.