Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vichřice porážela stromy na zaparkovaná auta, bez proudu je na Karlovarsku přes 40 tisíc domácností

Desítky tisíc domácností jsou v Karlovarském kraji kvůli silnému větru bez proudu. Hasiči měli v noci do 7:40 osm desítek výjezdů. Odstraňovali hlavně stromy, které spadly na silnice, ale někde i poškodily domy či zaparkovaná auta. Silný vítr a popadané větvě komplikují v kraji také dopravu. Lyžařský areál Klínovec dnes kvůli větru kompletně zrušil provoz.

Kvůli silnému větru a následnému pádu stromů a větví je v Karlovarském kraji k 7:20 bez elektřiny přes 40 tisíc domácností, řekla novinářům regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Situace je podle ní v Karlovarském kraji aktuálně nejhorší. Postižené jsou všechny tři okresy, výpadky proudu jsou konkrétně v okolí Karlových Varů, Nejdku, Sokolova, Toužimi a dalších míst. Energetici evidují 33 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky poruch na nízkém napětí. "Pracujeme na obnovení dodávky elektřiny, ale zatím v regionu stále silně fouká. Jde to přes západní Čechy, kde byla situace ráno nejhorší. Evidujeme popadané stromy, přetrhané vodiče, poškozené izolátory," řekla Holingerová.

Policie na twitteru uvedla, že vítr komplikuje v Karlovarském kraji dopravu na silnicích, kde na vozovky popadalo několik stromů. "V souvislosti s tím evidujeme také několik dopravních nehod. Některé pozemní komunikace jsou v současné době neprůjezdné," uvedla karlovarská policie.

Ráno také havarovalo velitelské auto hasičů u krajské knihovny v Karlových Varech. Narazilo do stromu, který spadl přímo před auto. Protože je nehoda se zraněním, s likvidací stromu musí hasiči počkat na vyšetření nehody. Komplikuje to dopravu na frekventované silnici u krajského úřadu.

První výjezdy měli hasiči okolo 2:30 v noci, od 5:00 pak vyjíždějí prakticky každých několik minut. Spadlé stromy většinou komplikovaly dopravu. V Plesné spadl strom i na rodinný dům a dráty elektrického vedení, v Karlových Varech - Drahovicích spadl strom na tři zaparkovaná auta. Výpadky proudu jsou zejména na Chebsku a Karlovarsku.

FOTOGALERIE: Následky vichřice

Čtvrtek, 17. února 2022, 09:20

FOTOGALERIE: Následky vichřice
FOTOGALERIE: Následky vichřice

Podle webu Českých drah popadané stromy způsobily i uzavírky některých železničních tratí. Kvůli překážkám na trati nejezdí vlaky v úseku Potůčky - Horní Blatná, mezi Chebem a Františkovými Lázněmi a Toužimí a Otročínem. Porucha trakčního vedení je i mezi Lipovou u Chebu a Lázněmi Kynžvart. Už od středy je preventivně zastavena doprava i na přeshraniční trati Kraslice - Klingenthal.

Meteorologové varují přes silným větrem až do dnešního odpoledne. Nárazy v nižších polohách dosahují rychlosti okolo 70 kilometrů za hodinu, ve vyšších polohách fouká silněji. Například na Klínovci automatická měřící stanice evidovala rychlost větru přes 130 kilometrů za hodinu.

Nejsilnější vichr foukal na Klínovci

Na Klínovci u Božího Daru dnes vítr dosáhl rychlosti až 134 kilometrů za hodinu. Jde zatím o nejsilnější nárazy větru na západě Čech od dnešní půlnoci, kdy do Čech dorazil velmi silný vítr, vyplývá z údajů plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Vítr v celém regionu od noci láme stromy, na mnoha místech omezuje dopravu. Lyžařský areál Klínovec dnes kvůli větru kompletně zrušil provoz. "Vzhledem k silnému větru je z důvodu bezpečnosti dnes skiareál kompletně uzavřen. Síla větru může způsobit pohyb volných předmětů, větví a podobně a hrozí tak nebezpečí úrazů. Ve čtvrtek odpoledne by měl vítr slábnout a v pátek 18. února očekáváme již standardní provoz," uvedli provozovatelé areálu na svém webu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky vichřice, polámané stromy, zásahy hasičů, vyvrácené stromy, dodávka elektřiny, vítr, strom, Karlovarský kraj, doprava, Klínovec, Karlovy Vary, ČEZ, Toužim, Česko, Cheb

Vichřice porážela stromy na zaparkovaná auta, bez proudu je na Karlovarsku přes 40 tisíc domácností  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.