Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zkušený tramp se opozdil za svou skupinou, pátrali po něm horští záchranáři i policie

Sedmičlenná skupina zkušených trampů se vydala na pěší túru se startem v Hroznětíně, jejich cíl byl na Tisovském vrchu zvaném Pajndl, kde také plánovali přespání v přírodě. Jeden člen skupiny se ale opozdil, a tak se s kamarády dohodl, že se potkají v cíli. Kolem šesté hodiny večer se jim přestal ozývat a když ani v deset večer nebyl na domluveném místě, zavolali trampové na pomoc Horskou službu.

Horští záchranáři, policisté i dva psovodi. Ti všichni se zapojili do náročného pátrání po nezvěstném muži. Na dispečink se trampové obrátili kolem 22 hodiny večer a sdělili, že postrádají svého kolegu.

„Po získání základních informací se ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií rozběhla pátrací akce. Dispečer Horské služby v osobě náčelníka oblasti Krušné hory Mirka Račka svolává celkem šest horských záchranářů okrsků Boží Dar, Pernink a Bublava, kteří se sjíždějí na nejpravděpodobnější místo výskytu pohřešovaného muže,“ popisují průběh zásahu horští záchranáři.

Jak to vidí dispečer Horské služby? První snímek je před zahájením pátrání, druhý už ukazuje jeho průběh. Co barva, to jeden horský záchranář, co puntík, to lokalizace GPS záchranáře v terénu v pravidelném časovém intervalu. Dlouhá čára bez puntíku znamená buď rychlý přesun nebo výpadek signálu. (foto: Horská služba ČR)

Jako taktiku volí záchranáři pohyb po turistických cestách a pracují také s variantou, že mohl tramp sejít do města. Mobilní telefon měl nedostupný, kdyby zůstal venku, přespal by podle kamarádů v přístřešku či krmelci. Vybavení na přespání v přírodě měl totiž muž u sebe.

„V průběhu pátračky horští záchranáři, osm příslušníků Policie ČR včetně dvou psovodů a také za pomoci členů Městské policie z Nejdku a Perninku projíždějí a prohledávají stezky, lesní cesty a pěšiny v dané lokalitě. Policisté také prověřují dostupná města Nejdek, Hroznětín a Pernink. Bohužel vše bezúspěšně,“ pokračují záchranáři.

V 6:45 ráno přichází dobrá zpráva! Muž se sám ozval z Horní Baltné s tím, že je naprosto v pořádku. Dle jeho slov se ztratil a přespal v jednom z přístřešků nad Horní Blatnou v blízkosti turistické cesty, tedy v lokalitě mimo plánovanou trasu.

Ačkoli by se mohlo zdát, že bylo pátrání neúspěšné, opět se potvrdila dobrá spolupráce a koordinace Horské služby a Policie ČR. „Je vidět, že do nesnází se může dostat i zkušená parta kamarádů, která hory zná. Proto je potřeba být při cestě do hor dobře vybaven, jako v tomto případě a pokud se chystáte na přenocování ve volném terénu, doporučujeme ještě nabitou powerbanku pro případ, že se vám mobil vybije. A taky papírovou mapu, která se vám nevybije nikdy,“ dodávají záchranáři.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky horská služba, pátrání, Krušné hory, tramp, policie, Hroznětín, Policie České republiky, Tisovský vrch, Pernink, Nejdek, Horská služba České republiky, Boží Dar, Bublava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkušený tramp se opozdil za svou skupinou, pátrali po něm horští záchranáři i policie  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.