Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mládě kalouse ušatého leželo nedaleko silnice, pomohli mu pohoví policisté

Prostředí města je pro sovy velmi nebezpečné. Pokud je zvíře zraněné nebo dezorientované, může se stát snadnou kořistí pro psy, kočky a v neposlední řadě je mohou usmrtit i projíždějící auta. Mládě kalouse ušatého, které nalezli policisté v Kynšperku nad Ohří, mělo velké štěstí. Díky jejich pomoci se sova dostala do záchranné stanice a brzy se vrátí opět do přírody.

Policisté během své služby nezachraňují pouze lidské životy, ale často musí pomoci i němé tváři. Krátce před jedenáctou hodinou večer vyjížděli policisté z Kynšperku nad Ohří k nalezené sově, která se nacházela ve městě nedaleko od silnice.

„Telefonicky jsme se poradili s odborníkem a nakonec jsme sovu odchytili a umístili do papírové přepravky. Poté jsme jí převezli na obvodní oddělení, kde jsme se jí snažili vytvořit co nejlepší podmínky. Samozřejmě jsme jí v rámci možností kontrolovali,“ popsal jeden z policistů Ondřej Pikal.

Kalous ušatý je jedna z našich nejrozšířenějších sov. Žije od nížin po hory, ale obývá také zemědělskou krajinu nebo městské parky. Je to středně velká sova s rozpětím křídel až 90 centimetrů. Loví hlavně myši, hraboše nebo menší ptáky či hmyz.

Druhý den si zvíře převzal odborník ze Stanice pro záchranu živočichů Národní přírodní rezervace Soos, který si spolupráci a přístup policistů pochvaloval.

 „Jedná se o kalouse ušatého. Musím říct, že policisté postupovali správně, protože pokud je sova nalezena takto ve městě, tak jí mohou ohrožovat psi, kočky i třeba vozidla. Je to mládě, takže ho budeme muset dokrmit. Má se ale k světu, takže určitě bude v pořádku. Také ho naučíme lovit a poté ho vypustíme do světa,“ uzavřel s úsměvem uvedl Zdeněk Soukup ze záchranné stanice živočichů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky kalous ušatý, sova, záchranná stanice, Kynšperk nad Ohří, policie, pes, kočka, příroda, silnice, Zdeněk Soukup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě kalouse ušatého leželo nedaleko silnice, pomohli mu pohoví policisté  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.