Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Při rekonstrukci ulice narazili dělníci nejspíš na pozůstatky válečného opevnění

Práce na rekonstrukci Studentské ulice v Aši přinesla nečekaný objev. Podle místních se pravděpodobně jedná o pozůstatky německé barikády z roku 1945. Přesnou dataci musí ještě určit archeologové. Na území bývalého Československa vstoupily první jednotky americké armády 18. dubna 1945, o dva dny později se přesunuly do Aše.

Studentská ulice, která je ve vlastnictví Karlovarského kraje, prochází opravou. Jedná se o výměnu žulových kostek za asfaltový povrch. Spolu s tím dochází i k úpravám na inženýrských sítích. Právě pracovníci společnosti, která má tyto opravy na starosti, narazili zřejmě na pozůstatky německého opevnění.

„Jedná se zřejmě o barikádu či zátaras, který se nacházel na bývalé Bayernstrasse, dnes je to ulice Studentská. Při rekonstrukci komunikace zde byly vykopány i pozůstatky tohoto "opevnění" z roku 1945, kdy touto ulicí byl předpokládaný vstup jednotek americké armády,“ domnívá ašský patriot Tomáš Balšán.

Že se v této ulici barikády nacházely nám potvrdili i zaměstnanci místního muzea. Na místo už zamířil archeologický tým, který si celou věc zdokumentoval.

„Jedná se o základy z masivních kůlů. Pro porovnání máme k dispozici i dobovou fotografii. Zatím však nemůžeme přesně určit, zde se jedná o nález z dob války či poválečné doby. Musíme pracovat i s variantou, že se jedná o předválečný nález. S největší pravděpodobností to souviselo s hranicemi, které se tam nacházely. Otázkou je, zda se jednalo například o součást hraničního přechodu nebo barikádu,“ shrnula Martina Bradová vedoucí archeologického průzkumu ZIP o.p.s.

Podle Bradové není takový nález nikterak neobvyklý. Nikdo se dříve s odklízením podobných zátaras nechtěl moc namáhat, a tak hledali co nejjednodušší řešení. Tím bylo i rozhodnutí to tam zkrátka nechat. Z jaké doby tedy nález pochází a zda se jednalo o barikádu, která měla německé vojáky ochránit před americkými vojsky zatím nikdo neví. Je předčasné dělat jakékoli závěry. Nyní se badatelé přesouvají do kanceláře, kde budou procházet archivy a hledat všechny možné souvislosti. Zatím odhadují, že jim to zabere zhruba měsíc.

K prvnímu kontaktu americké armády s územím Československa došlo 18. dubna 1945. Stalo se tak u obce Hranice ležící poblíž Aše. O dva dny později pak 2. motoskupina 90. divize osvobodila Aš. K prvním větším střetům došlo 25. dubna 1945, kdy se rozhořel boj o Cheb. Ten ale Američané díky převaze poměrně snadno dobyli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Balšána + MÚ Aš

Štítky , stavba, nález, historie, osvobození, barikáda, rekonstrukce, opevnění, Armáda Spojených států amerických, Československo, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při rekonstrukci ulice narazili dělníci nejspíš na pozůstatky válečného opevnění  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.