Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Za tři týdny provedli policisté v kraji 97 tisíc kontrol, nejčastěji lidé neměli respirátor

Od chvíle, kdy začala platit zpřísněná bezpečnostní opatření, která se mimo jiné týkají i omezení pohybu lidí nebo nošení respirátoru, provedli policisté na území Karlovarského kraje bezmála 100 tisíc kontrol. Celkem zjistili porušení u více než sedmi tisíc případů. Zabývat se museli i lidmi, kteří nedodržovali karanténu nebo nenosili ochranu dýchacích cest.

Spolu s vojáky, vojenskou policií a celníky evidují krajští policisté 4 500 kontrol denně. Za poslední tři týdny zjistili přes sedm tisíc porušení vládních opatření.  V řadě případů dokonce už padaly pokuty.

„Do současné doby policisté přistoupili k uložení pokuty příkazem na místě v téměř 3 300 případech a téměř 200 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Nejčastěji jsme zaznamenali porušení v oblasti povinnosti ochrany horních cest dýchacích. Oproti prvnímu týdnu a začátku druhého týdne platnosti těchto opatření dochází k mírnému snížení porušování v této oblasti,“ shrnula policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

S karanténou si někteří hlavu nelámali

V polovině března museli například policisté v Kraslicích řešit případ sedmašedesátiletého muže, který měl pozitivní test na koronavirus. Místo toho, aby byl doma, chodil se procházet po městě. Jeho častým cílem výprav byl stánek s občerstvením u obchodního domu. Nakonec skončil muž v policejní cele a čelí podezření z šíření nakažlivé choroby, za což mu hrozí dva až osm let vězení.

Obdobný případ řešila také městská policie v Ostrově, kde z ubytovny utekla nakažená bezdomovkyně. I ta skončila v cele předběžného zadržení a rovněž jí hrozí trest za šíření nakažlivé nemoci. Třešničkou na dortu pak byl muž, na kterého upozornili místní obyvatelé. Kromě nedodržování karantény byl navíc přistižen, jak řídí pod vlivem.

Lidé už u sebe mají potřebné dokumenty

Při kontrolách, které se týkaly omezení pohybu mezi okresy, zamítli policisté vjezd či výjezd zhruba 1200 vozidlům. Dnes už většina lidí má patřičné dokumenty, a tak už se počet zamítnutí stále snižuje.

„Kontroly všech krizových opatření Vlády ČR a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví budou i nadále v Karlovarském kraji pokračovat po dobu jejich platnosti,“ dodala mluvčí.

Zpřísňující opatření omezující pohyb mezi okresy v Česku i nadále platí. Nově je ale možné, aby mohli lidé vyrážet do přírody nebo za sportem v celém okresu, kde se nacházejí. Do té doby byly tyto aktivity omezeny jen na území obce. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky policie, kontroly, opatření, vláda, Karlovarský kraj, karanténa, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, respirátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tři týdny provedli policisté v kraji 97 tisíc kontrol, nejčastěji lidé neměli respirátor  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.