Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Hasiči dezinfikovali domy, lidé je vyháněli a tvrdili, že po chodbách rozstřikují kapénky koronaviru

S těžko pochopitelným chováním některých obyvatel domů v Ostrově na Karlovarsku se setkali zdejší dobrovolní hasiči. Ti zde od poloviny února dezinfikují dětská hřiště, úřady, domovy pro seniory i bytovky. Ne všude je ale vítají s otevřenou náručí. Lidé jim kolikrát i velmi nevybíravě nadávají a stěžují si na zápach.

Školy, úřady, domovy pro seniory, ale také i společné chodby, schodiště či výtahy v bytových domech. Zde všude dobrovolní hasiči z Ostrova se speciálním generátorem dezinfikují povrchy. Vše zadarmo a v pečlivě zvoleném pořadí jednotlivých vchodů, tak aby se dostalo na všechny. Tento přístup ale nyní musejí změnit. 

„Ke změně dochází z důvodu verbálních útoků hraničících s vyhrožováním hasičů provádějících dezinfekci. Jsme osočováni z poškozování soukromého majetku, nebo šíření covidu při provádění dezinfekce. Někteří obyvatelé dokonce tvrdí, že máme vir v dezinfekci," popisuje své zkušenosti velitel jednotky dobrovolných hasičů Ostrov Josef Černý mladší a pokračuje: „Nově budeme dezinfikovat pouze tam, kde budou mít o naši návštěvu zájem. Zásahů máme dost, bohužel těch smutných je teď mnoho a nepotřebujeme poslouchat něco o přirozeních," shrnul ve svém prohlášení na sociálních sítích.

Obyvatelé domů v soukromém vlastnictví mohou přes sdružení nájemníků elektronicky požádat o dezinfekci společných prostor. A to přes email dezinfekceostrov@seznam.cz

Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS) upřesnil, že všechny městské bytové domy se budou dezinfikovat i nadále. „Dříve jsme dezinfekci prostor prováděli také, ale v nepravidelných intervalech. Od půlky února už k tomu přistupujeme pravidelně, speciálně se zaměřujeme i na dětská hřiště, která jsme nechali otevřená. Záleží také samozřejmě na počasí. Pokud prší, nemá dezinfekce smysl, protože to déšť hned smyje“ uvedl starosta.

K dezinfekci používají hasiči mlhovací agregát, který rozptyluje roztok ve velmi malých kapkách, takže postřik na povrchu velmi rychle zaschne.

Dezinfekční roztok je schválen pro vnitřní využití například v potravinářském průmyslu. Viditelné stopy po dezinfekci jsou hlavně na oknech. Agregát nevydává velký hluk, rozptyl dezinfekční mlhy je zhruba čtyři metry, proto je vlastní dezinfekce jednoho vchodu otázka několika málo minut,“ vysvětlil velitel hasičů.

Za porušení opatření už padají vyšší pokuty

V Ostrově je podle dnešních informací 324 lidí s prokázaným koronavirem. Pokud jde o dodržování opatření, tak i zde často bojují s lidmi, kteří na veřejnosti stále odmítají nosit respirátor či alespoň roušku. Zatím se policisté snažili vše vyřešit domluvou nebo symbolickou pokutou.

„Když dotyčný člověk spolupracuje a nechá si domluvit, tak jsme mírní. Pokud je to někdo, kdo stále odmítá nařízení, tak už přistupujeme k vyšším pokutám, tedy 500 korun. V prvních dnech jsme museli být hodně tolerantní, od začátku tohoto týdne už jsme nekompromisní. Za poslední týden dělají tyto případy 14,5 procenta všech řešených přestupků, což není rozhodně zanedbatelná část,“ upozorňuje velitel Městské policie Ostrov Ladislav Martínek.

V Ostrově se i nadále snaží pomáhat seniorům. Těm, kteří jsou v karanténě například přivezou nákup, knížky nebo je odvezou na očkování do očkovacího centra.

„Všechno zajišťují pracovníci Senior Expresu i když v případě potřeby využíváme i zaměstnance a vozidla Městského domu dětí a mládeže a když je zapotřebí, tak jsou v záloze i naše děvčata z úřadu. Máme k dispozici i služební auta městského úřadu,“ uzavřel starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Ostrov

Štítky Ostrov, hasiči, Karlovarský kraj, dezinfekce, Senior Expres, SDH Ostrov, dům, COVID-19, Josef Černý, Jan Bureš, ODS, Městský dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči dezinfikovali domy, lidé je vyháněli a tvrdili, že po chodbách rozstřikují kapénky koronaviru  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.