Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POČASÍ NA VÍKEND: Oteplení a možná i písek ze Sahary

V posledních dnech se znatelně oteplilo i na západní části na našeho území. Příjemné jarní teploty nás budou doprovázet i o víkendu, kdy naměříme až 11 stupňů. Podle evropské klimatické služby Copernicus by se k nám opět mohl dostat písek ze Sahary, jestli bude stejně viditelný jako na začátku února není jasné.

Evropská klimatická služba Copernicus na svých stránkách informovala o značném množství písku, který by se měl o víkendu opět dostat do Evropy. Na meteorologickém modelu je patrné, že se tento úkaz nejspíš nevyhne ani České republice. Jestli bude písek okem pozorovatelný jako tomu bylo na začátku února, nedokáží meteorologové odhadnout.

Jemný písek z největší pouště světa může zabarvit déšť nebo se projeví červenožlutým popraškem na oknech či automobilech. Na počátku února zbarvil na mnoha místech Česka čerstvě napadaný sníh do žluta až oranžova. Saharský prach může také zejména při východu a západu slunce dodat obloze červený nádech. 

A jaké nás čeká počasí o víkendu? Sobota bude od rána jasná až polojasná, v nižších polohách se mohou místy objevit mlhy. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají od 8 do 11 °C, na horách zůstanou mezi 5 až 8°C.

Nedělní ráno bude zatažené s mlhami a ojedinělým mrholením. Během dne se ale oblačnost protrhá. Teploty trochu klesnou, a to na maximálně 10 °C.

„V průběhu příštího týdne se bude jak v nižších polohách, tak také na horách, dále oteplovat a počasí nebude vůbec připomínat únor, ale spíše duben. Převažovat bude na horách slunečné počasí a beze srážek, v noci může zejména v údolích lehce přimrznout, ale během dne bude velmi teplo! Změnu v počasí a ukončení této velmi teplé a poměrně dlouhé periody můžeme očekávat nejdříve až v závěru příštího týdne,“ dodali meteorologové Martina Pecha a Tomáš Fryč z ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Karlovarský kraj, písek, Sahara, Česko, Evropa, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POČASÍ NA VÍKEND: Oteplení a možná i písek ze Sahary  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.