Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasiči se vrhali do vln rozvodněné říčky Teplé, trénovali záchranu tonoucích osob

V minulých dnech potrápila Karlovarský kraj obleva, kvůli které se zvedla hladina řek. Na některých místech museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených sklepů. Jednalo se však jen o pár případů. Situaci ale například využila stanice v Karlových Varech, která trénovala jízdu na raftu nebo záchranu tonoucího, a to přímo na řece protékající lázeňským městem.

„Využila se aktuální situace a to, co bylo nejbllíže dostupné, takže v tomto případě to byla řeka Teplá přímo v Karlových Varech. V první řadě posádka nacvičovala bezpečný pohyb na raftu na vodním toku, kde je zvýšená hladina a průtok. Samozřejmě součástí cvičení také byla záchrana z vody s použitím klasických prostředků jako jsou lana a další pomůcky,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Stanice Karlovy Vary využila stavu hladiny řek Teplá a Ohře k výcviku záchrany osob, zdroj: HZS KVK

Zároveň dodává, že si podobné akce řeší každá stanice sama. V tomto případě tak měli hasiči dostatek kapacit, čas a příležitost. Výcvik hasičů nicméně probíhá po celý rok.

„Každý den je určený čas na odbornou přípravu a je to dané také sezóně. Například v zimě jde o nácvik záchrany osoby z ledu a v létě zásah u lesního požáru. Nemusí jít nutně o příležitost kvůli počasí, když hasiči zjistí, že se demoluje nějaký objekt a dojde k dohodě s majitelem, tak se trénují činnosti i tam,“ dodal Kasal.

Stoletá voda na Jesenici

Jedno z největších cvičení na území kraje se uskutečnilo v roce 2019, kdy námětem byla stoletá povodeň. Úkolem hasičů bylo zbudovat zázemí, aby mohli několik dní bez ustání pracovat na záchraně osob. Do akce se zapojili všechny složky integrovaného záchranného systému i armáda. Figuranty pak tvořili příslušníci armády a studenti karlovarské střední odborné školy.

Do akce se zabojil i obojživelný transportér ze Zbiroha, ten simuloval utržený ponton s téměř padesáti lidmi

Celkem se cvičení zúčastnilo téměř dvě stě osob a přes padesát kusů techniky. Úkolem cvičení nebyla protipovodňová ochrana, ale záchrana osob z různých situací, které vycházely z reálných podmínek a zkušeností záchranářů při řešení této živelní události. Nejvíce používaným prostředkem tak byly lodě a čluny, záchranné vesty a další vybavení pro práci na vodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky hasiči, cvičení, vodní tok, záchrana tonoucího, povodeň, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, Martin Kasal, Ohře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se vrhali do vln rozvodněné říčky Teplé, trénovali záchranu tonoucích osob  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.