Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Unikátní hrázděný statek se po náročné rekonstrukci opět otevře návštěvníkům

Rekonstrukce statku v Milíkově jde pomalu a jistě do finále. Nejstarší budovou je stodola, kde jsou nejstarší trámy dokonce datovány až do roku 1781. Dům čp. 18, který je zároveň kulturní památkou, koupil v roce 2008 Karlovarský kraj. Chebské muzeum jej rekonstruuje zhruba tři roky. Práce se netýkají jen výměny dřevěných konstrukcí, ale také i renovací dobového nábytku a vybavení. Pokud vše půjde podle plánu, otevře se statek veřejnosti už toto léto.

Usedlost se nachází na okraji obce Milíkov nedaleko kostela. Má klasický půdorys chebského hrázděného statku, který tvoří dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminkem postaveným na místě původních samostatných chlévů. První zmínka o majiteli usedlosti je z ledna 1852

Na samém začátku museli odborníci podrobit statek důkladnému mykologickému průzkumu. Podle toho mohli určit, jaké dřevěné části jsou poškozené a kde je bude třeba nahradit. Nové konstrukce byly vytesané původní technologií širočinou, tedy historickým typem sekery.

„Tyto jednotlivé konstrukční prvky byly spojeny historické tesařskými spoji. Nejznatelnější změnou je demontáž a výroba kopie původního hrázděného štítu, který byl na podzim převezen do Muzea Cheb, aby se stal zajímavým exponátem probíhající výstavy o lidové architektuře na Chebsku,“ popisují pracovníci muzea v Chebu.

Za budovou statku také vznikly nové toalety pro návštěvníky, pozemek se dočkal oplocení a zahrada nových prvků. Na první pohled si každý všimne, že největší proměnou prošla budova obytného domu, kde museli stavebníci vyměnit střešní krytinu.

Na začátku 70. let statek koupili manželé Benkovi, kterým sloužil jako rekreační chalupa. Stavení udržovali v dobrém stavu a pokud došlo na nějaké úpravy, byly vždy velmi citlivě provedené. Zároveň se jim podařilo sehnat tradiční vybavení. V roce 2005 byl statek zapsán na seznam kulturních památek. Posledními majiteli byli manželé Ševčenkovi, kteří usedlost prodali v roce 2008

„Původní dožilé tašky byly vyměněny za tašky pálené ražené. V interiéru proběhly úpravy konstrukcí pro položení podlah a byly doplněny chybějící výplně hrázdění. Následovala finální výmalba štítu včetně barevných prvků a nátěry dřevěných roubených částí obytného domu,“ přibližuje muzeum na svých stránkách.

Podle odhadů by mohl statek přivítat první návštěvníky toto léto. Do té doby se ještě musí položit nová elektroinstalace, podlahy nebo například dodělat dobová kamna. Restaurátoři se však nezaměřili čistě jen na stavení, ale i na celou řadu předmětů jako je malovaný nábytek, kožené křeslo nebo mechanická čistička obilí ze 30. let 20. století. Předměty, které se nedochovaly, nahradí repliky a kopie.

RESTAUROVÁNO: mechanická čistička obilí z 30. let 20. století Materiál: dřevo, litinové a železné převody, síta U...

Zveřejnil(a) Statek Milíkov čp. 18, pobočka Muzea Cheb dne Pátek 29. ledna 2021

Rekonstrukce statku vyjde na více než 24 miliónů korun, na realizaci získal kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Proměnu statku a další zajímavosti můžete sledovat i na facebookovém profilu Statek Milíkov čp. 18, pobočka Muzea Cheb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Cheb

Štítky Muzeum Cheb, Cheb, statek Milíkov, hrázděný statek, rekonstrukce, historie, statek, Milíkov, muzeum, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní hrázděný statek se po náročné rekonstrukci opět otevře návštěvníkům  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.