Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Několik jelenů na Linhartu málem uhynulo, nekrmte zvěř v oborách, prosí ošetřovatelé

Návštěvníci obory v karlovarských lázeňských lesích častokrát bez rozmyslu krmí zdejší zvěř vším, co najdou doma v kuchyni. Jenže právě některá zelenina, buráky nebo čerstvé pečivo vyvolávají u zvířat zdravotní potíže. Potravu nejsou schopna strávit a může to vést k jejich smrti. Tentokrát ošetřovatelé stihli zakročit včas, neustále zde však hlídat nemohou.

Obora sv. Linhart má rozlohu téměř 70 hektarů. Rozdělena je na menší oddělené obůrky podle druhu zvěře. V současné době zde můžete potkat jeleny sika Dybowského, daňky a prasata divoká

Dění v oboře můžete sledovat i v teple domova prostřednictvím online přenosu

„Je to neustálý problém. Lidé nosí čerstvé pečivo a shnilou zeleninu, a to je špatně. Čerstvé pečivo může tu spárkatou zvěř zabít. Teď jsem měl problém s jednou laní, kterou návštěvníci nakrmili podzemnicí olejnou a tu jsem musel rozchodit, jinak by zašla. Čerstvé pečivo jsem naštěstí stihl posbírat,“ vysvětluje ošetřovatel Marek Šmídl.

Drtivá většina zdejší zvířat se navíc narodila v zajetí a jsou na přítomnost návštěvníků zvyklá. Není tak pro ně problém přijít až k ohradě a vzít si krmení z ruky. 

„Vhodné jsou lesní plody jako kaštany a žaludy. Ze zeleniny je vhodná mrkev, ale rozhodně ne shnilá. Také nepřipadá v úvahu zelí nebo květák, co lidé také nosí,“ uvedl ošetřovatel.

Zatímco divočáci dokáží strávit takřka všechno, u jelenů a daňků dochází ke komplikacím. Zvěř nedokáže takovou potravu strávit, je nadmutá a v nejhorším případě může dostat koliku a uhynout. Přes zimu má také zpomalené trávení, a tak se musí krmit s rozmyslem.  Proto budou na místě nádoby s vhodným krmením, pokud by chtěl někdo z turistů zvěř nakrmit. 

„Pokud by lidé chtěli něco přinést, bude tam označená nádoba v blízkosti kavárny. Ošetřoval to každý den probere a těm zvířatům bude dávat jen to, co sám uzná za vhodné,“ dodala Martina Nentvichová z Lázeňských lesů Karlovy Vary.

Aktuálně je v oboře 31 jelenů jelenů sika Dybowského a nespočet daňků evropského, těch tu naposledy bylo kolem 80 kusů. Také je zde desítka prasat divokých.

„Prasátka teď budeme odchytávat a téměř všechna pojedou do Plzně do obory, aby se nám to tu nekřížilo, protože je to jedna rodina. Necháme tu tři bachyně a k nim dáme čerstvého kňoura, abychom měli zdravá selátka,“ říká závěrem Šmídl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lázeňské lesy Karlovy Vary

Štítky Lázeňské lesy Karlovy Vary, obora linhart, jelen, pečivo, zelenina, divoké prase

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik jelenů na Linhartu málem uhynulo, nekrmte zvěř v oborách, prosí ošetřovatelé  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.