Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Ráno pozor na ledovku! Pod tíhou ledu se lámou i stromy na hřebenech Krušných hor

Noc na pondělí přinese mrholení a slabý déšť, proto meteorologové varují před možným výskytem ledovky. Chodci i řidiči by proto měli být velmi opatrní. Starší a méně mobilní lidé by raději neměli ani vycházet. Horská služba zároveň doporučuje, aby se návštěvníci při výletu do hor vyhýbali cestám kolem vzrostlého porostu.

Při dešti a teplotách pod nulou se bude tvořit místy slabá ledovka. Hrozí nebezpečí úrazů při uklouznutí. Problémy v dopravě, zvýšená nehodovost. Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Pondělí bude většinou zatažené, zpočátku se ojediněle budou vyskytovat mlhy a slabý déšť, ve vyšších polohách mrznoucí. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 2 až 5 °C, na horách naměříme -1 až 2°C.

Úterý se ponese v podobném duchu, bude zataženo s deštěm a přeháňkami. Teploty přes den vyšplhají až na 10°C. Středa bude od rána oblačná s deštěm, teploty ještě malinko stoupnout na až na 11°C. Ani čtvrteční ráno nebude jiné, opět zataženo s přeháňkami, k večeru začnou slábnout. V polohách nad 600 metrů můžeme očekávat sněžení, přes den naměříme od 5 do 9°C.

Výlet do hor si dobře promyslete

Mrznoucí mlhy a vítr způsobil na východě Krušných hor velmi silné námrazy. Během neděle se pod tíhou ledu začaly lámat i vzrostlé stromy.

„Pokud plánujete cestu po hřebenových partiích východních Krušných hor, vyhýbejte se cestám vedoucím ve vzrostlém porostu. K pádu stromů či větví nedochází působením větru, ale pod tíhou narůstajícího ledu! Nelze tak předvídat, kdy dojde k případnému lomu,“ varuje Tomáš Plíva z Horské služby Krušné hory.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba

Štítky počasí, předpověď, ledovka, výstraha, Krušné hory, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ráno pozor na ledovku! Pod tíhou ledu se lámou i stromy na hřebenech Krušných hor  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.