Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Připravte si baterky a teplé oblečení, je tu noc netopýrů!

Hned dvakrát můžete tento víkend vyrazit pozorovat netopýry! Vše samozřejmě doprovodí odborný výklad. Obdivovatelé těchto létajících savců se mohou těšit i na promítání dokumentů o těchto pozoruhodných zvířatech, připraven je i program a soutěže pro děti.

Netopýři obývají prostorné půdy a sklepy hradů, zámků a kostelů, ale i starých domů. Štěrbinové druhy netopýrů lze nalézt za dřevěným obložením chat a dutinách stromů, avšak objevili také výhody bydlení ve sparách v panelových domů

Konec prázdnin patří netopýrům. Správa CHKO Slavkovský les pořádá hned dvě pozorování po sobě. V sobotu mohou zájemci dorazit na 19 h k hostinci v Michalových Horách u Chodové Plané, nedělní večer bude již tradičně u dolu Jeroným.

„Netopýří noc je skvělá příležitost, jak si prohlédnout tajemné noční tvory, netopýry, zblízka,“ říká jeden z dlouholetých organizátorů netopýřích nocí v regionu, Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les.

U restaurace v Michalových Horách začíná sobotní program už v sedm večer. Jako vždy i tentokrát jsou připraveny soutěže pro děti. „Návštěvníci se mohou těšit na přednášku o výjimečném životě netopýrů v sále zdejšího hostince, promítání filmu o netopýrech s unikátními záběry z jejich života a výstavu fotografií podzemí představující zajímavý a skrytý svět zimujících netopýrů. Ale největším lákadlem jsou jistě živí netopýři odchycení do sítí. Slibujeme, že živí netopýři k vidění budou i letos,” říká jedna z organizátorek, Jana Rolková.

Netradiční zážitek

Připraven je i poslech netopýřích hlasů, kdy se zájemci vydají na procházku se speciálním ultrazvukovým detektorem. „Pomůže nám nahlédnout do světa nám neslyšitelných netopýřích signálů. Zájemci se mohou také podívat i do jinak nepřístupné štoly svaté Barbory, kde v zimě netopýři přespávají,“ láká na netradiční zážitek Tájek.

Kdo by to v sobotu nestihl, ten může dorazit neděli k dolu Jeroným. Zde je program nachystán od 20 hodin, kdy začíná přednáška o životě netopýrů, kolem deváté večer už jsou připraveny ukázky odchycených kusů.  Kdo přijde dříve, může vyrazit na prohlídku unikátního středověkého důlního díla.

„Jsme připraveni na prohlídky po celé odpoledne až do večerních hodin. Vstup je vždy maximálně po 10 osobách ve skupině. Důl Jeroným najdete snadno nedaleko silnice mezi Krásnem a Podstráním na Sokolovsku a dopravíte se sem nejlépe vlastním automobilem, jež necháte na připraveném parkovišti,“ dodává ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

„Mnoho druhů netopýrů dnes využívá úkryty v lidských stavbách či ve stromech v parcích a zahradách. Lidé tak s netopýry žijí pod jednou střechou a někdy mají z jejich přítomnosti zbytečné obavy. Netopýří noci jsou dobrou příležitostí, jak široké veřejnosti přiblížit vlastnosti těchto zajímavých živočichů a zároveň ukázat, že soužití s netopýry zdaleka nemusí představovat problém,“ říká Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů, jenž je hlavním koordinátorem akce v ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceson.org

Štítky noc netopýrů, netopýr, pozorování, Slavkovský les, Jeroným, netopýři, Důl Jeroným, Muzeum Sokolov, Česká společnost pro ochranu netopýrů, oblečení, Česko, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravte si baterky a teplé oblečení, je tu noc netopýrů!  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.