Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Přišli o příjem a nemají na nájem, pomoci jim může Sbírka pro Česko

Problém, který řeší především ti, co i před pandemií měli nízké příjmy. Nyní kvůli ztrátě zaměstnání nemají na nájem nebo nákup potravin. Pomoci těmto lidem se snaží Sbírka pro Česko, kterou vypsala Charita ČR. Pro Plzeňský a Karlovarský kraj se podařilo vybrat téměř půl milionu korun. Jednou z těch, které projekt pomohl je i Martina, ta ze dne na den přišla o práci.

Byla zrovna nemocná, když se dozvěděla, že dostala výpověď. Doma se stará o čtrnáctiletou dceru, musí platit nájem a energie. Celou situaci ztížil i fakt, že krátce před vyhazovem musela nastoupit na nemocenskou, neschopenku ji agentura neposlala. Se stížnostmi na inspektorátu práce tedy neuspěla. „Kdyby agentura poslala neschopenku, jak měla, nedostala bych se do této situace,“ stěžuje si Martina na jednání bývalého zaměstnavatele.

Situaci chtěla řešit a obešla úřady, aby si zajistila státní příspěvky. Žádné ji však neuznali. Své sehrály i detaily ve smlouvě na bydlení, kde nebyly rozepsány jednotlivé služby. Navíc ji lékař prodloužil nemocenskou s ohledem na epidemii covid-19, protože Martina spadala do ohrožené skupiny. Denně odepisovala až na patnáct inzerátů. „Byla jsem dva měsíce úplně bez koruny,“ vzpomíná Martina.

Problém s nájmem

Na jednu splátku se půjčila od kamaráda. S tou další už ji poradili v neziskové organizacei, kde se dozvěděla o Sbírce pro Česko, který pomáhá lidem, co se dostali do podobné situace. Obrátila se proto na Terénní krizovou službu Diecézní charity Plzeň. Za pár dní už obdržela peníze na nájem a plyn. Nakonec našla i zaměstnání a nyní pracuje jako pečovatelka v domově pro seniory.  „Vždycky jsem chtěla dělat s lidmi, dědečkové a babičky jsou úžasní. Je krásné, když vás chytí za ruku a řeknou, že jste nejhodnější člověk na světě. To je pro mě největší odměna. Někdo pomohl mně, tak teď pomáhám zase já,“ říká závěrem.

 Sbírka pro Česko

Sbírku vypsala Charita ČR už na konci března, lidí se ale tento problém týká nadále. Jestli přijde obávaná druhá vlna pandemie, je možné, že se čísla nezaměstnaných ještě zvýší. Diecézní charita Plzeň působící v Plzeňském a Karlovarském kraji disponuje od dubna čtvrt milionem, dalších 200 tisíc obdržela v červenci.

Zatím bylo z uvedené částky vyplaceno zhruba 230 tisí. Stále zbývá dostatek prostředků pro další potřebné z Plzeňského i Karlovarského kraje. Kdo se ocitl v nouzi a potřebuje pomoct, může se obrátit na Terénní krizovou službu Diecézní charity Plzeň na telefonním čísle 777 167 004 a to ve všední dny mezi 9 a 15 hodinou. Sociální pracovníci před poskytnutím podpory všechny žádosti pečlivě posuzují, aby šly peníze skutečně tam, kam mají.

Do Sbírky pro Česko je možné přispívat stále:

Číslo sbírkového účtu: 44665522/0800                           VS: 90619

DMS ve tvaru CHARITAPOMOC 30, 60 nebo 90             na číslo 87 777

DMS ve tvaru TRV CHARITAPOMOC 30, 60 nebo 90      na číslo 87 777

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky charita, nájem, příspěvky, dávky, bydlení, nouze, koronavirus, covid-19, Česko, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, Diecézní charita Plzeň, Inspektorát práce, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přišli o příjem a nemají na nájem, pomoci jim může Sbírka pro Česko  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.