Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K herním automatům sedá čím dál víc lidí, nejvíce v Karlovarském kraji

Nejvíce hracích automatů na obyvatele bylo v ČR na konci loňského roku v Karlovarském kraji, na 1000 lidí jich připadalo 7,6. Nejméně jich bylo na Vysočině, 1,3. Celorepublikový průměr byl 3,5 automatu na 1000 lidí. Počet automatů v Česku loni meziročně klesl o 6,8 procenta na 36.874. Proti rekordnímu roku 2011 byl nižší téměř o dvě třetiny. Vyplývá to z výroční zprávy o hazardním hraní v ČR.

Za Karlovarským krajem následují Plzeňský se sedmi automaty na 1000 obyvatel, Ústecký se 4,9 automatu a Liberecký kraj, kde jich na 1000 lidí připadalo 4,2. Naopak relativně nejméně automatů bylo po Vysočině v Moravskoslezském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Ve 13 krajích ze 14 loni počet hracích automatů meziročně klesl. Výjimkou byl Jihomoravský kraj s růstem o 0,7 procenta na 4078 automatů. Naopak téměř o pětinu se snížil v Pardubickém a Moravskoslezském kraji. O deset a více klesl ještě ve Středočeském kraji, Královéhradeckém kraji, na Vysočině, v Karlovarském a Olomouckém kraji.

Pokud jde o okresy, k dispozici jsou údaje o počtu heren včetně kasin na 100.000 obyvatel. Nejvíce, 35, jich bylo v okrese Cheb. V okrese Domažlice 32,3, Plzeň-město 28,2, Sokolov 27,2 a Teplice 24,9. Naopak v okresech Rokycany a Žďár nad Sázavou nebyla ani jedna provozovna. Na okres Praha-západ jich připadalo 0,7, na Blansko 0,9 a na Frýdek-Místek 1,9.

Počet měst s úplným zákazem hazardu loni meziročně vzrostl o pět procent na 439. Mezi krajská města s plošným zákazem automatů přibyla loni Ostrava. Již dříve byly zakázány v Brně, Českých Budějovicích a Jihlavě. Mezi další větší města s úplným zákazem patří například Frýdek-Místek, Havířov, Kolín nebo Chomutov. Loni se přiřadil Děčín.

Jak vyplývá z údajů Generálního finančního ředitelství (GFŘ), v Česku lidé loni celkově prosázeli 389,2 miliardy korun. Meziroční srovnání není možné, GFŘ změnilo metodiku výpočtu u automatů v hernách. Těm patřily více než dvě třetiny objemu, následovaly kurzové sázky s podílem 21,8 procenta. Vyplacené výhry dosáhly 352,9 miliardy korun, hrubé příjmy sázkových firem byly 36,3 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky automaty, herní automaty, casino, hazard, Karlovarský kraj, Česko, Kraj Vysočina, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Frýdek-Místek, Generální finanční ředitelství, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K herním automatům sedá čím dál víc lidí, nejvíce v Karlovarském kraji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.