Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Komentář na facebooku vynesl muži obžalobu z podpory a propagace terorismu, hrozí mu až 15 let vězení

Obžalobu z podpory a propagace terorismu vyslechl u plzeňského krajského soudu dvaatřicetiletý Jiří K. ze Sokolovska. Na svém facebookovém profilu v diskusi komentoval článek a video o teroristickém útoku na dvě mešity na Novém Zélandu, kde útočník zastřelil 51 osob a desítky dalších zranil.

„Pěkně provedená práce,“ prohlásil obžalovaný Jiří K. o činu Brentona Harrisona Tarranta, který v březnu 2019 zaútočil na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch. O tomto činu si povídal obžalovaný ještě s dalšími kamarády. Od jednoho z nich také dostal video, zachycující od začátku až do konce celý vražedný útok v mešitě.

„Chci se omluvit všem obětem, bylo to pochopeno jinak, než to bylo napsané. Je mi to líto, mrzí mě, že jsem to napsal pod ten článek,“ kál se před soudem při své výpovědi obžalovaný, kterému hrozí trest v sazbě od pěti do 15 let. Vzápětí ovšem Jiří K. uvedl, že svým komentářem o pěkně provedené práci chválil rychlý zásah policie, která střelce zadržela.

„Z čeho máme poznat, že reagujete na zásah policie? A proč jste se tedy před soudem za něco omlouval. To si tady protiřečíte,“ reagoval na vyjádření obžalovaného státní zástupce Martin Bílý. „Asi jsem to blbě napsal. Nevím už, co tam bylo u toho článku,“ uvedl Jiří K. Soud měl ovšem k dispozici i další důkazy v podobě facebookové konverzace obžalovaného s jinými kamarády na facebooku, kde se bavili o vražedném útoku. „Koukám, kolik jich ještě přežilo. Pěkně jim to vrátil. Kámo ten je hustej. Patří jim to, dobře to udělal,“ stálo v další konverzaci, to vše doplněno smajlíky.

Po promítnutí videa zachycují celý útok obžalovaný Jiří K. prohlásil, že své komentáře psal v nějakém afektu, potvrdil však, že byl střízlivý. „Bylo to hrozné, vypadalo to jako nějaká počítačová hra. Není mi dobře z toho, co chtěl ten muž spáchat. Je dobře, že ho chytili,“ konstatoval Jiří K. v doplnění své výpovědi.

Obžalovaný pracuje jako obráběč kovů a ze svého zaměstnání je velmi kladně hodnocen. Před soudem se probírala i jeho tetování, která má na těle. Na krku má viditelně vytetovaného lva. Státní zástupce zdůraznil zejména nechvalně proslulý nápis ACAB (All Cops Are Bastards), který užívají zejména příznivci krajní pravice. Soudce odročil hlavní líčení na středu, kdy zřejmě vynese i rozsudek.      

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, podpora a propagace terorismu, útok, střelba v mešitě, oběti střelby, Facebook, sociální sítě, komentáře, Nový Zéland, okres Sokolov, Christchurch, A.C.A.B., terorismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář na facebooku vynesl muži obžalobu z podpory a propagace terorismu, hrozí mu až 15 let vězení  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.