Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Sokolov chce zatočit s přemnoženými potkany, chystá celoplošnou deratizaci

Během podzimu proběhne v Sokolově rozsáhlá deratizace, která se zaměří na potkany. Městské zastupitelstvo na svém zasedání schválilo novou obecně závaznou vyhlášku, na jejímž základě dojde ke speciální ochranné deratizaci. Ta se uskuteční v říjnu a listopadu tohoto roku na území celého města.

Vyhláška ukládá majitelům nemovitostí povinnost provést deratizaci ve svých objektech. V případě nedodržení této povinnosti hrozí pokuta. „Deratizaci smí provádět pouze firmy s odpovídajícím oprávněním. Město se postará o deratizaci na všech veřejných prostranstvích a ve svých objektech,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Michal Švarc.

Lokální deratizace probíhá v Sokolově každý rok, a to zpravidla na základě hlášení od občanů. Ti mohou své podněty sdělit městskému úřadu nebo přímo Odboru správy majetku. „Všechna hlášení, včetně fotodokumentace, jsou zasílána na tento odbor, který má přehled o aktuální situaci a problematických místech se zvýšeným výskytem hlodavců. Každý druhý rok zajišťuje Odbor správy majetku rozsáhlejší deratizaci, včetně pravidelných kontrol v oblastech, kde je potvrzený zvýšený výskyt hlodavců,“ doplnil Švarc.

A jak celoplošná deratizace probíhá? Po pečlivém průzkumu města umístí deratizátoři návnady do nor potkanů a do vytipovaných kanálů a vpustí. Nory se následně zakryjí hlínou nebo listím, aby se nástrahy skryly. Na volném prostranství jsou návnady v uzamčených staničkách, díky čemuž se k nim nedostanou děti nebo psi. „Na místě se také umístí cedule s upozorněním na probíhající deratizaci. Po týdnu se nástrahy zkontrolují a podle množství odebraných nástrah se buď doplní, nebo se přemístí či odeberou, pokud jsou nedotčené. Další doplnění nástrah se provádí do dvou týdnů od kontroly. V případě takzvaného úžeru se v deratizaci pokračuje znovu,“ dodal Švarc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Přemnožení potkani, deratizace, přemnožení potkani, celoplošná deratizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov chce zatočit s přemnoženými potkany, chystá celoplošnou deratizaci  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.